Tuesday, February 15, 2011

Pencapaian Setahun

Berikut ada beberapa video pencapaian anak saya ketika sudah berumur 1 tahun :p


video

video

video

video

Maaf kalau terpaksa pusingkan monitor anda, sbbnya tak sempat nak edit ye.

Friday, February 11, 2011

Lalu Lintas

Adakah jalan di Malaysia ni dah tak cukup panjang untuk menampung bilangan keretanya? Atau pun mungkin, kesilapan configuration traffic light?
Entahla, saya pun tak tahu.
Jarak rumah ke pejabat dalam 10km namun mengambil masa lebih dari 30min untuk sampai ke destinasi. Dengan kereta yang berderet-deret di hadapan. Cubaan memerbahaya dari mereka yang suka mencilok ke kire dan kanan. Bunyi hon motosikal yang tak henti-henti dari 1 km di belakang. Dan macam-macam lagi karenah pengguna jalan raya.

Alhamdulillah, saya masih lagi mampu bersabar. Entah, kesesakan jalan raya ini jarang betul-betul menimbulkan kemarahan dalam diri. Tapi kadang-kadang, ada juga la yang mengamok sendiri dalam kereta. hehehehe

Had kelajuan di lebuh raya Malaysia adalah 110km/j. Tapi tak pasti la kenapa ramai sangat yang berlumba lumba bawak laju lebih dari had tu. Tak payah jauh-jauh. Orang terdekat dengan saya pun ramai. :p . Saya pun tak dinafikan pernah juga terlebih sampai ke 120km/j tapi cepat-cepat kembali ke 110km/j sbab rasa kereta dah melayang-layang.

Pernah tak korang terfikir kenapa 110?

Bagi menetapkan had laju di jalan raya atau lebuh raya tersebut, kerajaan menggunakan Peraturan 85 Peratus, iaitu had laju maksimum ditetapkan pada 85% daripada had laju rekabentuk, misalnya Lebuhraya Utara Selatan direkabentuk dengan had laju rekabentuk 130km/j tetapi had laju maksimum yang dibenarkan ialah 110 km/j. Punca utama penggunaan Peraturan 85 Peratus ini adalah kerana taburan tertinggi kenderaan yang selamat dipandu ialah pada 85% daripada had laju rekabentuk tersebut. Kebanyakan negara menggunakan Peraturan 85 Peratus bagi menetapkan had laju termasuklah Malaysia.Memandu kereta laju-laju tak kira siapa, lelaki perempuan tua muda ade lesen tak ada lesen pakai kupiah tak pakai kupiah hurmm semua la.

Memang tak ada ayat Al- Quran tulis had laju 110km/j, tapi cuba renungkan hadith ni :

“Tidak boleh memudaratkan diri dan mencetuskan mudarat kepada orang lain” [Hadith dari Abu Sa'id al-Khudri, diriwayatkan oleh Ibn Majah dan lain-lainnya]

Oklah, selamat memandu dan selamat beramal. Hanya untuk ingat kita bersama
Khas buat suami tersayang, pandu cermat jiwa selamat. Ingatlah orang yang tersayang, especially me!

Monday, February 07, 2011

030211 Adeena Fatihah Setahun


Alhamdulillah,
Bersyukur kepada Allah, puteri saya telah pun genap setahun pada 03/02/11.Sekejap sangat rasanya masa berlalu. Hilang sakit bersalin bila melihat anak sendiri membesar di depan mata. Ramai tanya bila adik Adeena Fatihah nak keluar ni. Hehehehehe. Sabar ye semua :p

Semoga Adeena Fatihah jadi seorang anak yang solehah, bijak pandai untuk agama bangsa dan negara.
Majlis sambutan diadakan serba ringkas. Tapi ada dua majlis :) Satu bersama family, satu lagi bersama orang kampung(ahli surau).
Seronok bila ramai berkumpul di kampung.Riuh rendah jadinye. Macam-macam ragam. Ade yang jadi superman terjun tangga hahahaha.
Berbalik kepada cerita asal, birthday cake Adeena fully sponsored by Opah tersayang dan Wan Teh anggun :) Mr Su and Me belanja kfc untuk malam tu.
Majlis dimulakan dengan bacaan doa dari Atok tersayang, semoga Adeena Fatihah panjang umur dimurahkan rezeki, di anugerahkan bijak pandai. Malamni, Atok tak berapa sihat. Demam panas, tapi demi cucunya dia gagagkan juga meraikan bersama-sama. Saya sangat terharu! Selepas selesai, Atok terus masuk kebilik dan kembali berselimut. Semoga Allah anugerahkan kesihatan dan panjangkan umur Abah. Amin.
Kemudian sesi potong kek pula.Sorry tak ada gambar, sbb masa ni tak bawa camera. Jadi hanya bergantung kepada camera photographer import kami upload nanti.
Setiap birthday party kat rumah ni, sure berbackgroundkan dinding ni. Sangat nostalgic. Dah berbelas dah cucu haji yazid berposing birthday kat sini. Alhamdulillah, Adeena Fatihah pun sempat :)
Kemudian sesi membuka hadiah. Jangan tak tahu, banyak hadiah minah ni dapat! Terima kasih kepada semua. Kotak bersusun lebih tinggi dari empunya diri. Eh, lebih tinggi juga dari emaknya? hahahahaha
Gembiranya Adeena Fatihah, sampai tutup tutup mata.
Last sekali, adelah aktiviti mengetest semua hadiah! Rambang mata Adeena Fatihah nak main.

Oklah, sekian cerita Birthday Gurl buat kali ini. Eh, lagi satu majlis belum cerita lagi. Lain kali bila mommy uwa ada masa i story ye.