Wednesday, December 22, 2010

Saya suka buku

This is Adeena Fatihah's new skill. She just learned to appreciate books! Chewah, i bought the books when she was 8 months. But, it never attracted her until today i saw her playing with the book. Hehehehe.

video
Keep up the good work Adeena. Lepas ni, boleh cerita kat mama apa buku tu tulis ye. :p

Monday, December 20, 2010

Resepi Milk Butter Chicken

Di sebabkan ramai bertanyakan resepi masakan ini, jadi saya pun share di sini.
Bahan-bahan:
Butter
Bawang besar di hiris
Bawang putih di cincang
Cili Padi di hiris
Susu
Daun kari
Ayam di potong dadu
Cara membuatnye:
1. Goreng ayam menggunakan sedikit butter dan asingkan
2. Panaskan butter, masukkan susu
3. Kacau, masukkan bawang besar, bawang putih, cili dan daun kari
4. Kacau lagi sampai sebati
5. Kalau kuah agak cair, masukkan sedikit tepung jagung
6. Siap!

Selamat mencuba :P

Tuesday, December 14, 2010

Jom masak

Lamanya rasanye tak upate pasal masak-masak ni kan?
Korang pernah makan dekat Strawberry Field tak? Dia ada Butter Chiken rice yang sedap. Tapi harga dia agak mahal la jugak, sepinggan dalam rm 8 kot.
Tetiba teringin nak makan, saya pun cuba masak. Nyum8! Jimat Kos

Ni dia buttermilk Chiken ala-ala Strawberry Field. Sedap la juga. hahahahah puji sendiri nampak
Ni pulak gamba tukang makan setia masakan saya! hehehehe

Thursday, December 09, 2010

English


I know that my English is getting worsen. I cant even write a simple perfect sentence with no grammatical error ! I cant bear to reply any e-mails without turning on my auto-correct function. I even use f7 while using Excel just to check my wording.
Oh Ya-ALLAH. I really need to improve my English skill or else it only left behind just list my Kantonese Language.

Wednesday, December 08, 2010

Bye Bye

Did i ever mention that i have join back to industry for past 6 months. Yes! i am kuli now *sign* Biasalah, bila dah bekerja balik ni adalah team mate yang akan berhijrah to better place. Alhamdulillah.
Although this is a little bit basi, but still nak mention kat sini.
To Syikin,
My team mate a.k.a yang table mate..she siting just beside me. Good luck in your future undertaking. InsyaALLAH yang terbaik untuk kita semua.
Asyikin ni, muda-mudi remaja lagi. So, macam-macamlah yang dia tanya saya yang merangkap akak senior cheh, xpasal tuek pulak haku ni!! hahahaha
Thanks for melayan sembangan kak yam yang comel ini dan terima kasih juga untuk coklat ferrero rocher itu. Paling tak terhingga adalah PC kelajuan kuda kamu itu telah menjadi milik ku. kekekekeke.
Good luck Gurl

Wednesday, December 01, 2010

Simpanan Ketika Bersara

Have you ever thought of how much money that u need during retirement? When your age is about 55, and no more monthly income been transfer to your bank account. And yet, you have about 15 years of life. Insya-Allah kalau umur panjang.
Many claims that they have EPF saving, and no need to worry. And again, do you ever calculate how much EPF saving that you will have once you reach age of 55?
Let me give one of the scenario
Age of retirement = 55
years after retirement = 70 - 55 (insyaAllah kalau umur panjang sampai 70thn)
= 15 years
Monthly expanses = hurmmm.. agak-agak berapa ek? kita letak RM3k la (yela zaman tu sure inflation rate lagi tinggi dari sekarang kan?)
Jadi total amount need to have = 3k*15*12
= RM540,000
Cuba kira EPF saving yang kita ada kalau kita kerja for 32y (55-23)
Employee+employer contribution = 23%
Lets saya gaji kita 5k (wah banyaknye!!)
total for 32y =( 23%*5k) * 12 bulan * 32thn
= 441,600k
Ouch.. masih tidak mencukupi RM98400!!!!
See, kalau la kita hanya berharap dengan EFP sure tak mencukupi kan. Belum tolak keluar EPF untuk beli rumah la. Beli notebook la. hehhehe
Kalau lah dapat kerja government, masa pencen dapat 50% from last salary every month!!
Oklah, enaf for all the numbers.
Renung-renungkan dan selamat beramal