Wednesday, September 08, 2010

Dugaan Ramadhan

Ramadhan tahun ni sangat pantas je berlalu. Macam-macam benda jadi. Adeena Fatihah pun dah tak sihat almost seminggu.
Mula hari Khamis minggu lepas, Adeena Fatihah batuk-batuk. Batuknya bukan main kuat, dah bunyi macam orang tua. Terus ke clinic bersama wan chek yang kebetulan nak datang rumah dan nak belanja saya Dominos. Doktor bagi ubat batuk/ kahak. Saya pun pikirkan hanyalah batuk biasa..
Keesokkan harinya, memang hajat nak bercuti, tapi cuti tahunan pun dah hampir habis. Jadi macam biasa hantar Adeena Fatihah ke rumah babysitter. Bekalkan sekali ubat batuk dan ubat demam. Dalam jam 4+, babysitter call cakap Adeena Fatihah demam panas. Badannya panas betul. Kelam kabut pulang, sampai terlupa sent satu email penting ketika di opis.
Memang panas betul badannya 39 bacaan termometer. Terus tampal cool- fever. Adeena Fatihah sentiasa merengek rengek. Kesian betul!!

Pagi sabtu, badan Adeena Fatihah masih panas. Lepas subuh terus siap-siap nak ke clinic lagi. Kali ni doktor cakap, Adeena Fatihah ada banyak kahak! kalau betuk tak reda perlu ke hospital seduk kahak. Ubat cair kahak dan antibiotik di bekal kan.
Ahad lepas subuh, terus bergegas ke Kecemasan Hospital Putrajaya. Sbb adeena macam dah sesak nafas dan batuk tak henti henti. Mintak untuk sedutkan kahak tapi doktor tak bagi, sbb katanya masih di peringkat awal. Antibiotik perlukan masa 48jm untuk bekerja menunjukan hasil.

Isnin, saya bekerja seperti biasa. Sedangkan fikiran asyik teringatkan anak dia babysitter. Pagi-pagi dah kena dengan boss sbb saya terlupa sent email penting itu. Ahh... mmg salah saya pun. Jadi tak kesahla. Ape-ape pun mission harini nak siapkan kerja secepat mungkin dan balik rumah secepat mungkin. Babysitter sms kata Adeena muntah-muntah. Lepas habis meeting terus minta pulang awal dari boss. Alhamdulillah, boss memahami.

Selasa pagi, setelah saya bersiap-siap nak pergi kerja. Tgok anak saya masih sama, terus kejut Abah dan terus ke pakar. Pakar cakap, terlalu banyak kahak dan lendir dalam dada dia. Kalau pergi hospital sure kena tahan wad 3 hari. Adeena Fatihah diberikan gas. Lepas tu, kena follow up datang semula petang. Petang, diberikan gas lagi. Dan kami terpaksa meminjam mesin nebulizer tu pulang. Adeena diberikan gas setiap 2jam. Saya diberikan MC 2 hari.

Rabu pagi. kembali ke pakar untuk follow up, kali ni saya pergi seorang bersama anak.Abah. dapat MC sehari saja. Doktor tu cakap, ada perubahan tapi sedikit. Adeena Fatihah perlukan gas tapi 3jam sekali. Jadi terpaksa pinjam lagi mesin tu sampai lepas raya ni.
Sebabkan saya berdua dengan adeena sahaja, pandu pun perlahan sangat. Risau. Adeena Fatihah sampai terridur dalam carseat nya.

Hurmm.. lusa dah nak raya. Esok lepas subuh dah kena bertolak ke johor. Kalau traffic jam sampai ganggu jadual ubat Adeena, terpaksala singgah di RnR kasi gas kat dia.
Semoga Adeena Fatihah cepat sembuh. Doakan ya kawan-kawan.
Cepat buat insurance untuk Adeena ni, mahal jugak belanja ubat ubat budak ni ye. Any recommendation ?

4 comments:

Anonymous said...

It is also possible Abercrombie and Fitch today to create your Abercrombie own custom polo shirts Abercrombie Sale wherein you can have your Cheap Abercrombie own logo embroidered Abercrombie outlet on the front of the shirt. abercrombie Jeans These custom polos are ideal for companies that are hosting an event of some kind. Abercrombie Pants They are also great to give away as promotional Abercrombie Tees items to company personnel for work well done. Clubs of all types take advantage of
Abercrombie Shorts custom polo shirts as do sports teams who wish to have all members Abercrombie Sweaters dressed the same when traveling together. Customized shirts are also great to use as staff clothing or uniforms for pubs, restaurants, hotels and a wide variety of other types of businesses.One of the most popular companies in business today that offers the custom polo shirts is LEADapparel. This online retailer offers custom embroidery services on orders of twelve or more shirts. The embroidery done is perfect and of the highest quality. Orders are processed quickly and shipped out within just a few days.

Anonymous said...

Silver is one of pandora jewellery the oldest metals ever cheap pandora used to make jewelry. It cheap pandora uk can be used to make a ring look rich pandora discount uk and lustrous, classic pandora uk or contemporary, plus pandora bracelets it is easy to clean pandora bracelet and keep looking like new. Many people believe pandora bracelets uk that silver improves over time, looking more and more attractive the longer you wear it.While all of these pandora bracelet charms are great reasons to buy silver wedding rings, the best part about silver is definitely pandora bracelets sale the price. This affordable metal makes it easier to buy the ring you really want without spending too much money.

kak tinee said...

sian nye adeena ... apa2 pun semoga adeena cpt smbuh ...amin

suzieradzali said...

aku ader kwn y ley rekemen insuran tok bb....alif dah amik....hehehe