Sunday, May 23, 2010

Mama bekerjaya

Syukur Alhamdulillah, lebih kurang sebulan lebih dah mula masuk kerja dari lepas bersalin haritu. Semenjak ada baby ni, rutin harian terus berubah. Masa terasa singkat sangat, terkejar-kejar buat itu ini sediakan itu ini.
Bangun pagi kena siapkan sarapan pagi, kadang-kadang sediakan bekal lunch sekali (save bajet). Jadi dalam 730pg dah kelengkung-kelengkang kat dapur. huhuhuhu.. Lepas siap masak,packing barang-barang Fatihah untuk ke nurseri. 4x3oz susu, pampers, tuala dll siap dalam bag cute pemberian wan chek dia.tit-tit-tit mesin basuh dah siap. Jadi sidai kain dulu la.
0920 tukarkan pampers Fatihah, yela tak kan nak anto dengan pampers penuh-penuh. Manatau kot-kot neseri mandikan lambat pula nanti.0930 Fatihah masuk kerata and mama hantar p neseri. Then saya pun ke UKM. Nasibla jadual kerja saya agak flexi boleh masuk agak lewat..dan boleh jugakla curi-curi tulang.memang tabik spring la kepada ibu-ibu yang masuk kerja pukul 8pg tu. surela kena kelam kabut siapkan semua pepagi buta.
Pukul 430 selalu saya dah cabut dari opis dah walaupun opishour balik pukul 5 :p. Semua nak elakan jem. Kalau keluar pukul 5, jem sesangat!! Sampai rumah dalam 5+, kalau bahan-bahan dapur tak cukup, akan terus ke kedai beli. Kalau tak, terus ambil fatihah di neseri.
Sampai rumah sempat juga tgok series ER separuh jalan (ulangan zaman dedulu punya pun). Angkat kain, opppss..malas nak lipat ye. hahahahaha.
Kalau adeena Fatihah mood baik, boleh la mamanye masuk dapur nak masak makan malam awal. Kalau fatihah tak mau tido, kadang-kadang pukul 8 barula boleh mula masak. jawabnye makan pun lewatla.
So, mr Su balik dalam 8+ jadi lepas makan berjemaah. Kemas-kemas dapur sikit. tup tup je, sure dah pukul 9++ kadang-kadang pukul 10 dah!!
Mandi-mandi terus naik atas and tido. Eh, tak lupa juga kena pump susu dulu. Nanti esok tak cukup pulak makanan Adeena Fatihah kat neseri. Selalunya malam, Adeena Fatihah akan merengek nak nak susu dalam 3~4 kali la. Jadi bersiap sediala untuk digangu tidur. ahahhahaha.
Alamak, kain tadi xlipat lagi.. ahhhh.. esok ajelah lipat hahahaahha

So, itulah rutin saya sekarangni. 24 jam rasa tak cukup!!
Doakan supaya saya dapat menjadi isteri and ibu yang terbaik :p

6 comments:

SoFiA.opY said...

hahha.takpe kalo tak cukup tido pon, sebab kat UKM dulu ko dah qada' tido kan kan kan?wahahaha

kamon,u mmg boleh jadi mommy yang berjaya!kamon rumetku!amin~

uwa said...

opy,

wey wey, mana ade orang qada' awal dari sebelumnye. apakah??
huhuhuhuhuh

ye ye.. amin..

Teacher Yatee said...

mama...tabahkan hati ye...
later i follow u gak.kn ko dh pesan "go with the flow" hm....

eenasuzira said...

Chayok mama.u sure boleh. Fatihah kan good gurl:))

Uwa said...

yatee,
heheheh.. tu la mmg kena bertabah selalu.
Ha! sila ikut langkah i tau ahahahha

Ena,
hehehhe. tu la ciayok2.
eh ena dah scan lom? baby gurl ke boy?

bonda chahaya said...

wah mmg superb la ..siap leh masak ... akak mmg tk masak dah sekrang ...eh dulu pun tk masak ...heheheh ...tp bgun kena awal la ..kul 5 dah bgun sbb nk gerak kul 6.30 .... apa2 pun gud luck to working mommy ...