Monday, April 19, 2010

Kisah Berpantang

Jom dengar kisah berpantang pula.
Saya berpantang 44 hari di kampung tercinta. Selepas dua hari bersalin, baru balik ke Teluk Intan. Sakit bontotnye time tu!! Rasa 2jam30min perjalanan sangat jauh..macam ada pisau je kat bawah bontot ni.. oh ngilu! huhuhuhu.
Masa berpantang, macam-macam aktiviti. Penat kadang-kadang tu.
Bangun-bangun pagi, dalam pukul 6~7 macam tu kena bakar tungku. (tapi saya selalu ngelat, dah pukul 8 baru nak bertungku :p)Kena bertungku setiap hari tak boleh miss. 2x sehari, pagi and petang. Best bertungku ni, time batu tengah panas-panas. Letak kat perut, kaki, belakang. Ambil masa dalam 15~20 minit jugak la satu sesi sampai batu tu suam-suam and dah tak best. Lepas tu kena minum air halia pulak, mak selalu pesan minum 2~3 cawan sehari. Selalu je mak bebel sbb cerek air halia dia tak surut-surut pun :p
Makanan memang kena pantang, ayam tak boleh makan. sesetengah ikan je. sayur pun banyak yang tak boleh. Pendek kata, menu harian saya adelah ikan bilis goreng dan serbuk lada hitam. Tapi kadang-kadang mak buat sup ikan, bertambah-tambah la nasi saya. Kesian kak itah, selalu kena masak lauk khas untuk saya. Mengada sungguh saya ni!! Ape ape pun tq ek kak itah.


ni pulak masa dah tinggal lagi seminggu nak habis pantang. Bertangas namanye.. Ini pun best! sbb rasa macam pergi sauna pulak. hehehehehe.
Lupa pula nak ambil gambar barut!! Barut juga tidak dilupakan, setiap malam kena pakai. Letak kapur dengan asam keping kat perut lepas tu ikat barut ketat ketat!

Masa berpantang kat kampung BEST sangat!! Dah lama sangat tak spend masa kat rumah tu lama-lama. Dulu pun masa cuti semester saja. Aman damai je rasa. Walaupun cuaca hangat hijo!!Mak pun baik sangat!! Walaupun sakit lutut, tapi dia rajin sangat nak sediakan semua untuk saya. Masa awal-awal tu, semua baju Adeena Fatihah dia tolong basuhkan, sidaikan. Yang kena taik dia tolong beruskan. Terharu sangat!!Bila saya dah masuk 2 weeks, saya dah mula basuh sendiri :p
Abah pula, masa Adeena Fatihah baru je sampai kampung. Saya terlupa nak bawa kelambu dia, terus abah pegi beli kat Billion. Betapa Atok dan Opah sayang pada cucunya.
Masa berpantang memang saya banyak menyusahkan orang. Terima kasih pada Mak dan Abah Kak Itah, Kak Yang, Faiz, Adik dan suami yang melayan saya dengan baik sekali. Terharu sangat!!!
Masa mula-mula datang KL, kekok sangat rasanya. Suami pergi kerja dan saya tinggal bersama Adeena Fatihah. Sunyi rasa!!! Menagis ntah berapa kali sorang-sorang :p Entah kenapa rasa syahdu sangat. Teringat-ingat suara Abah memanggil Fatihah. Suara mak bebel-bebel orang pantang kena mandi awal. Kak itah cerita pasal student dia itu ini. Kak Yang dengan pelangganya. Faiz dengan tak nak pergi sekolah agamanya. Adik yang suka sembang-sembang.

Hurmm.. tak apalah. Kehidupan mesti di teruskan..

Doakan yang terbaik untuk kami


5 comments:

uswah said...

perrr!!! gile a ko punye pantang!! sangat perempuan melayu terakhir! siap tangas tungku segala! aku ni pakai bengkung pun ngelat2.. tungku xlansung kot! air halie jauh sekali! ahaha... mesti ko lebih sehat dari aku in future.. haha

tapi mmg mase berpantang rase menyusahkan sume org kan.. segan pun ade sbb kene sume bende org buatkan.. cam raja pulak.. aish tak bese aku yang status rakyat jelata nih

ha 1st time balik umah mmg sedey sbb sume kene buat sendri.. takde mama abah adik2 yg main ngan ikram.. haha

Uwa said...

hahahha..
dah memang mak kita suh macam tu. ikut ajelah huhuhuhu.ala, sekarang kita asik2 sakit pinggang and sakit setiap join.lutut pun dah meletop letop kalau duduk.
habis calcium kasi kat adeena kot. hahahha

tula, mmg banyak gila susah kan orang time berpantang.. sungguh la tak biasa kan. bersalah je rase huhuhu

This is .... said...

yam,
aku time pantang bangun takde nya pagi2.. mak aku pun tak kejut.. hehe.. dia cakap kesian kat aku sebab baby asyik terjaga malam2, biarlah aku tido sampai kul brp pun.. hehe..

Teacher Yatee said...

hurm....xlame lg aku pulak rase sume ni ek. bestnye klu leh wt sndiri je xsusahkan org...

Haza said...

Rasanya dlm pantang, first 2weeks yg rasa azabnya. Pastu dah boleh jln laju skit. Tp memangla bila dah balik kl rindu sgt kat kg..dan mak kat kg pun menangis rupanya rumahnya sunyi balik.