Monday, November 30, 2009

Im touched!

Salam AidilAldha everyone,
For this year, i celebrate Raya Haji at my MIL house. The activity was makan-makan-makan. And the food was really good!! My MIL memang la a good cooker. Naik gumuk eden ni ha. :p
Anyway, i found my husband’s thesis during his undergrand studies.. and he wrote this for his acknowledgement.
Oh.. sungguh sweet!! I LOVE u...Hahahahha.. ok sila muntah siapa yang nak muntah. hahahahah

Tuesday, November 24, 2009

Kencing Manis ketika Hamil

Semalam, seawal pukul 8pg saya mendapat panggilan dari Klinik Kesihatan Bt9. Missi kak wani yang call. Dia bagi tahu yang result ujian gula sudah ada, dan bacaan gula saya sedikit tinggi iaitu 9+.
Macam tak percaya pun ada, sbb saya tak pernah ada diabetis sebelum ini. Selalu bacaan saya adalah antara 5-7 saja. (selalu test sbb mak saya ada mesin ujian tu). Missi suruh tetapkan hospital mana untuk bersalin, yela dia nak buat surat rujukan kepada hospital tersebut.
Bahaya diabetis ketika hamil ini adalah kerana, baby mungkin menjadi besar dari biasa. So, kena bersalin awal untuk mengelakkan dari baby terus membesar dalam perut.
Untuk kes saya pula, saya adalah seorang yang kecil molek dan mempunyai bukaan tulang pinggul yang agak kecil. Jika ditambahkan dengan saiz baby yang besar, ia akan menyebabkan baby tersebut susah nak keluar. Dan khuatir juga akan sangkut bahagian bahu baby nanti. Saya banyak juga search, kenapa diabetis boleh datang pada saya. Link ini agak bagus.

Jadi, saya perlu menjalankan ujian sekali lagi untuk mempastikan adakah saya benar-benar diabetic. 4kali ujian darah akan di ambil dalam masa sehari. Saya akan buat nextweek la, sbbnya tak nak kacau mood raya kunun hahahhaha...harapnya result test ini okla nanti. Sbbnya kalau betul-betul kandungan gula tinggi, mungkin saya akan dicucuk insulin pula. OH sangat takut!

Ya ALLAH, anugerahkan kesihatan yang baik kepada hambamu ini dan kandungannya...~ amin~

Saturday, November 21, 2009

Jualan Penghabisan

Last saturday, we both bangun awal sbbnya nak pergi berjoging di taman Alam Damai yang baru di explore oleh Mr Su ketika dia pegi solat jumaat semalam. But, end up tak joging pun. Just walking seround je taman tu yela dua-dua pun pakai seliper jepun je. hahahahaha.

Dalam tengah hari macam tu, kami siap-siap untuk ke Pureen Warehouse Sale. Berbekalkan google map je, kami redah area PJ tu. Jalan agak jem, tak tahu la kenapa. Nak cari parking pun susah masatu. Ingat kan park kat tempat berbayar pun asik terlepas je entrance dia..end up Mr Su paking sebelah lori, and tersilap bajet terlanggar sikit. Patah no 5 kat plat nom dia. Soorry ye.. :p
Sale ni memang berbaloi pegi. Rasanyela, sbbnya baju-baju baby memang murah. Memang tak akan dapat la kalau sale kat memana pun. Kami beli banyak jugak dan $$$ terbang bagaikan air. Pampers, sabun2, syampoo, botol susu semua pun murah2 aje. Rase macam nak beli semua aje! hahaahahah.

Friday, November 20, 2009

Check Up lagi dan lagi

Harini saya pergi lagi ke Klinik Kesihatan Bt 9, Cheras untuk membuat ujian glukos. Macam biasa, pagi pagi dah bangun sbb appointment pukul 8pg. Mr Su pun tido lagi macam biasala. Saya disuruh puasa, untuk ujian ni. Yela, kalau tak puasa macam mana nak dapat result yang tepat kan.So, sampai tunggu la giliran. Semua harini appointment buat test ni. Ramai la jugak dalam 10 orang. Mula-mula kena ambil darah! Entah kenapa, sakit pulak harini. Lepas ambil darah, kena minum air gula tu. Kembang tekak wey..punyala manis air tu. satu cawan penuh kena habiskan! Dah le perut lapar..
Lepastu, kena tunggu 2 jam kat sana. Jadi adelah nurse-nurse yang bagi talk pasal pregnancy dengan breast feeding semua. Pukul 1030, tunggu giliran lagi. Kena ambil darah lagi! wawwawawa! rase macam nak lari je!! sekarang ni 2-2 belah tangan pun sakit!

Tapi, syukur Alhamdulillah. Semuanye saya dapat buat! Result xdapat lagi. Maybe next checkup kot baru dia orang bgtahu. Dan, lepas je habis kena cucuk ambik darah..saya terus pecut pegi UKM nak makan nasi lemak yang saya tapau pagi tadi baunye dah harum semerbak satu kereta. hahahahahah

Wednesday, November 18, 2009

How Do You Organise Your Bag?

Referring to the post title, korang pernah terfikir tak pasal ni? Yela, macam mana kita menguruskan beg? Ada orang suka bawak beg kecik, ada orang suka bawa beg besar. Macam saya, suka beg yang besar walaupun saya ni boleh di katakana bersaiz kecil. Ramai orang perli-perli kata saya bawa laptop, padahal dalam beg tu hanyalah barang-barang keperluan biasa saja :pIni adalah beg yang sering saya gunakan. Cuba teliti, besar kan? dan tak ada laptop pun di dalam :p. Pasal beg saya ni, agak sukar nak susan barang di dalamnya kerana ia mempunyai satu ruang (compartment) sahaja. Jadi, semua barang akan di letakkan disitu. Wallet, kunci rumah, kunci kereta, botol air, pen dan etc etc lagi. Saya terpaksa menyelongkar beg untuk mencari kunci yang kadang kala memakan masa. Kadang-kadang terpaksa keluarkan semua isi barang untuk hanya mencari resit parking kereta yang terselit.Siyes menyusahkan!

Tapi, cuba korang tengok beg kat bawah ni :

Wah, cantik kan? kalau dapat satu sure best. Tak ada le barang-barang dok bersepah-sepah sana sini. Beg ni nama dia The Organize Jacq set.. and it’s comprise of 2 bags… one medium size and one small size. Sangat sesuai untuk saya dan anda juga!

The Organize Jacq set is a great way to organize all your essential items in one bag, from your keys, handphone, purse to your make-ups. You can have a bag organizer for your smaller bags too. Switching handbags will be hassle free.

Each Organize Jacq bag has:

  • Velcro tab opening
  • Two exterior side compartments for handphone and I-pod
  • One back exterior compartment to hold tissues and notes
  • One front exterior compartment
  • Four pen holders
  • Two interior sub-compartments to hold keys and make up items
  • One large interior compartment for wallet and bigger items
Bestnya kalau dapat beg ni free kan! Boleh la tukar dengan beg saya yang ada satu compartment tu.

Eh, kalau nak tahu Gin&Jacqie telah bermurah hati nak nak kasi 10 beg ni secara percuma melalui "how do you organise your bag contest". Click here for more details.

Apa lagi? Selamat mencuba dan wish me best of luck to win this bag!

Semester II

It has been almost 5 months me as a student. 5 months I’m spending my working hours here in BLOCK F, UKM. I never share how is my office looks like, but today I uploaded it here. Nothing personal, just wanted to share with u guys. Btw, this pic was taken after a major process-pengemasan-meja being done. Plus, I have new pink carpet! So macam nak show-off la sikit
So, back to my study. 5 months! Such a long period. What I can say about my work satisfaction in this long period is terrible. My project never seems moving. I donno how to start.
Maybe study wasn’t my field.
Maybe it was a wrong step.
Whatever it is, I need to move on. Whether continue with my current study or not, put it aside. I believed, Allah has His plan for me. So, lets doa dipermudahkan segalanya. ~AMIN~

Tuesday, November 17, 2009

Check Up lagi

Semalam was my second time check up dekat Klinik Kesihatan BT 9 Cheras. Awal pagi dah keluar rumah, Mr Su sedang nyenyak tido lagi. Yela appointment pukul 8. Sampai sana dalam 815. nombor giliran dah 43! Uishhhh... awal beno deme yang lain sampai ye.. Takpela, dekat 3 jam jugak la tunggu semua settle. Semuanya ok, Alhamdullillah. HB pun dah naik kpd normal. Just doktor pelatih kat situ kata perut ni macam besa dari saiz biasa. Refer to Dr, dia check check semuanya normal.
Lepastu, saya kena cucuk kancing gigi pulak. Dah lama tak kena cucuk-cucuk ni, cuak pun ada. Lepas cucuk tu tak ada pulak rasa sakit ke apa, tapi harini baru rasa sengal-sengal dan sakit pulak kat lengan ni. Jumaat ni kena pegi sana lagi, check glukos pulak. Sbb ada family history yang ada diebetic, so kenalah buat test ni.
And Dr cakap, nanti saya kena refer kpd hospital terdekat sbb badan kecil atau pun dengan kata lain xcukup ketinggian. hahahahhahaha. So, harapnya anak-anak gue tinggi tinggi belaka la ye :p

Lepas check-up, balik rumah masak-masak sikit sbb ada kawan dari Spansion nak mai! yeay!! lama dah tak lepak dengan kawan-kawan saya sambil bergossip rancak! huhuhuhuh. Thanks kepada kak Nang, sbb sesusah datang jenguk i yang di perantauan ni. chewah. Lepas rancak bergossip, kami pun ke ALAMANDA! wah..dah lamanya tak pegi jalan-jalan sini. Ingt nak cari seluar maternity sehelai, tapi tak jumpa pulak. End up kak Nang yang soping 3 helai baju. Btw, baby dah dapat hadiah sulung dari antie Nang dia! Yeepie..
Tq TQ tq sekali lagi.. yeay! dah ade botol susu. :p

Friday, November 13, 2009

Koleksi Kasut Anda Contest

Ini adalah Sticky Mode Post ending 13 Nov 2009
Saya ni tak pernah la join mana-mana online contest, tapi kali ni nak try la jugak contest Koleksi Kasut Anda ni. Macam seronok pulak, mana tahu ade peluang memang ke kan? Dah le mamang tak pernah menang mana-mana peraduan pun. Jadi saya mempertaruhkan 2 keping gambar berkaitan dengan tema contest ni.gambar pertama: koleksi kasut dari entah zaman bila, cukup 6 pasang! sbb kata penganjur kena ada at least 5 kasut.So, kiranye lepas la syarat itu ek.
Gambar kedua: ni pun lebih kurang macam gambar di atas tapi tambah sikit dengan kecomelan kaki saya ni! ha~~baru cretif kan? hahahahhaa..

Untuk pengetahuan Puan Zimah, semua steps telah pun saya buat.
1. Sticky mode post dah buat
2. Banner kat side bar dan link dah buat jugak
3. Follower pun dah jadi
4. Gambar nak masuk contest pun dah letak
5. Komen pun dah letak

Semua dah Setel.Jadi tunggu hadiah dari pihak awak je ni.. harap-harapnya menangla. :p

Wednesday, November 11, 2009

Baby Snowdrop's Giveaway

Semenjak pregnant ni rajin jugak la scroll dekat website-website berkaitan baby ni. Jadi terjumpa page Baby Snowdrop ni. Page ni ade nak bagi free new product dorang kepada bloggers. Sila click sini untuk keterangan lanjut.Tapi kena buat beberapa steps ni :
1. Copy and paste mana-mana code dibawah.kiranya macam add banner dalam blog korangla.
Powered by BannerFans.com

Powered by BannerFans.com

2. Lepas tu, jadilah follower Baby Snowdrop
3. Lepas tu buat entry pasal Baby Snowdrop giveaway ni, macam yang saya buat ni la. :p
4. Tinggalkan nama, email, dan adress blog anda pada comment di link ini.

Lepas tu tunggulah kot kot bertuah nak dapat giveaway ni, harap-harapnya saya dapat le sbbnya saya dah buat semua steps ni. hahahahha..
DAN, kalau korang letakkan banner Baby SnowDrop tu lebih sebulan, korang akan berpeluang untuk masuk cabutan bertuah dan pemenang akan dapat
one piece of Ring Sling from Baby Snowdrop. Lucky Draw ni akan berjalan selama 3 months berturut2 until bulan February.
Selamat Mencuba~Giveaway ni seminggu je, closing 16 Nov ni.

Tuesday, November 10, 2009

Gambate gambate gambate

Maju maju maju! terus maju!!

ye~~itu semangat yang kita mahu.walaupun saya tahu macam tak sempat aje (=_=)!!

Oh susahnye mencipta ayat! English tak kena BM pun tak kena.. bahasa ape yang sesuai ek??

Thursday, November 05, 2009

Pelajar Score A, Anda Score RM

Ha, ni nak share sikit pasal pendidikan. Baru-baru ni ada satu website pendidikan yang best kawan saya introduce kan. Cuba klik sini.
Website ni sesuai untuk pelajar-pelajar sekolah dan juga ibu bapa yang mempunyai anak-anak sekolah.
Kisahnya, benda ni macam latih tubi kepada anak-anak yang bersekolah dari darjah 1 sampai la Tingkatan 5. Anak-anak boleh boleh buat latih tubi ni secara online! tak pakai buku dah sekarang ni! Dari dorang habiskan masa surfing tenet tak tentu hala, baik buat ni.Lepas anak-anak buat latih tubi ni, mereka perlu click submit button dan secara automatik sms akan di hantar kepada HP ibu bapa mereka. Jadi, mak ayah boleh la pantau sama ada anak-anak mereka buat ke tak latihan tu walaupun dari jauh. Past year question pun ade, dari tahun 1993! Tak payah susah-susah cari.
Pakej ni, dah dapat pengikhtirafan dari Kementerian Pelajaran dan dah hebah-hebah dah dalam paper dan berita. Mungkin ada perasan ada yang tak perasan. Lagi satu, kepada ibu bapa jugak boleh dapat pendapatan dengan promote pakej ni kepada kawan-kawan. Jadinya, secara tidak lansung, parents jugak dapat kebaikan la.

Apa-apa pun boleh call kawan saya ni Azmir nama dia 012 200 7632 dia ni boleh cerita lebih lanjut. Apa-apa pun produk ni, memang bagus! jom jom jom try


p/s: oit, jemir jangan lupa bahagian kita, tolong promote kat sini.hahahahah

Sunday, November 01, 2009

011109 Selamat Ulang Tahun

Kalau korang ingat tarikh ni tahun lepas apa jadi? Sila click! Ye genap setahun kami bertunang! Cheh padahal dah kahwin pun. :P

Kami pergi makan-makan dekat Rimba Klasik kot nama kedai ni. Cantikla la jugak persekitarannya. Tapi servicenye agak lembab!! Terima Kasih Mr Su, sbb belanja!


Sorry, gambar makanan dah habis aje ada. Tak sempat nak ambik masa awal-awal sbbnya dah lapar tunggu order.Sampai-sampai aje, terus makan! heheheheheDan Mr Su juga telah menghadiahkan saya cokelat faveret saya!!! Roast Almond!! Tq Tq Tq..love u!