Friday, October 30, 2009

Kesihatan Saya

Minggu ni dah masuk ke 24 minggu. Cepatnyela masa berlalu. Last week saya pergi buat check up dekat klinik kesihatan bt 9, Cheras. First time pergi check up dekat klinik kerajaan. Lama la jugak dalam 2 jam selesai semua, tapi memang banyak la yang dia checknya. Urin test, check darah, jantung baby dan dia ada bagi consultation sekali.

Syukur Alhamdulillah, semuanya OK. Kecuali saya mempunyai low hemoglobin @ anemia. Paras hemoglobin saya adelah 9.2 berbanding dengan normal adalah at least 11. Hurmm, maybe sebab ni la muka saya nampak pucat. Tak cukup darah rupanya. Serius jugak kalau hemoglobin ni rendah, boleh mudarat kepada kedua-dua, ibu dan baby tu. Macam tumpah darah masa ibu bersalin dan baby mungkin kurang berat ketika lahir. Klik untuk info.
Jadi kenalah saya makanan yang kandungan besinya tinggi untuk cover semula mana yang tak cukup.
Ni pula masa pergi Pusat Kesihatan UKM untuk ambil vitamin (obimin) yang hampir seminggu habis. Dr pesan suruh makan semua vitamin hari-hari, jangan miss. Maybe sbb tu saya kekurang zat besi, sbb sudah pregnen hampir 6 bulan tapi baru je habiskan 60 biji vitamin. Hurmm.. kena lebih disiplin la lepas ni. Lepastu pula, saya bawak susu pergi opis. Kalau kat rumah asyik lupa je. Bawak sini senang minum, dah jadi macam baby pulak bawak susu kemana-mana. huhuu

video
Ni pula, video masa baby 19 minggu. Dah nampak dah mulut dia and tangan+jari pun dah ade

OKla, doakan kesihatan saya dan baby ye kawan-kawan.

11 comments:

Acaphappy said...

huikk!
sudah brape kurun tu blog angah punye link tu , dah ade baru lah!

imhappylah.blogspot.com

angah ade JUAL t-shirt , design sndiri , JUAL ye bkan FREE :P

SoFiA.opY said...

waaa!!!sangat dah nampakkk!!!!

serius aku mahu jadi Godmother baby u!!

ehhh hidung mcm hidung ko_suheb n nape suka nguap2???

nanti suka titon macam ko!!hahah

ija said...

salam apsal aku nmpk hidung???hehe adekah bermakna hidungnya begitu mancung sekali???he he he aah mulut dan tangan pon da nmpk..ye laa nmpk jugak macam tengah tdo wawawawa

Haza said...

Jaga kesihatan. Waktu pregnant mmg biasa cepat pitam akibat kekurangan darah. Jagan berdiri lelama, jgn pergi tempat panas. Makan byk bayam merah utk banyakkan darah

JuneTan @ BaoBei said...

mariam, grats for ur pregnancy..it's best not to show ur baby fetus to everyone sebab org tua-tua ckp pantang.. sb nanti baby kecil hati, akibat drpd tu... baby easy drop.. bukan nak takutkan, tapi got 1 case my malay colleague pernah alami before.. Dia nasihatkan kita.. so i just give some advice...

Nak dengar atau tak.. terpulang kpd anda sendiri..

I pray for ur good health for u n ur baby.. take care always..

Naaiemah said...

comelnye baby tuu!! konfem la kan comel ade baka keturunan gua haha taksal. kite mcm play byk kali sebab takleh nak cam. last2 nampak muke hidung mulut tangan mata tertutup waaa comelnye!!!!

s.H.u.Y.|.n.G said...

YO...
sai sai lap..
show us ur pregnant body la...
wonder how sai sai lap look like..hehe ('',)..

Yanie said...

semoga lahirkan baby yg sihat yek mariam..amin..

neway, baby girl or baby boy eh? ;)

yatee said...

wei...sowi dh lame xscroll ke blog ko.wah....cumel je nmpk baby ko 2.ada rupe ko la.hm...hrp2 dia cumel cm ko. tp kn cm dia kuat tdo.mst menurun dr ko ni...kn kn kn.....

AALAA' said...

wah kenape kite tak cam ape2 pastu mcm seram lagi ade. haha. kite tunggu die lahir je la nak tgk muke die camne..hehehe

Anonymous said...

Silver is one of pandora jewellery the oldest metals ever cheap pandora used to make jewelry. It cheap pandora uk can be used to make a ring look rich pandora discount uk and lustrous, classic pandora uk or contemporary, plus pandora bracelets it is easy to clean pandora bracelet and keep looking like new. Many people believe pandora bracelets uk that silver improves over time, looking more and more attractive the longer you wear it.While all of these pandora bracelet charms are great reasons to buy silver wedding rings, the best part about silver is definitely pandora bracelets sale the price. This affordable metal makes it easier to buy the ring you really want without spending too much money.