Wednesday, March 04, 2009

Aiskrim roti

After a stress week, I ate something that makes me happy! Tara..
Aiskrim roti! Masa balik tadi, saya parking kereta dekat luar. Keting..keting..keting.. bunyi loceng aiskrim ni. Saya terus tahan dia. Sedap jugak la aiskrim ni. Dah lama sangat tak makan aiskrim roti ni.

Dulu masa kecik-kecik dalam sekolah rendah macam itu memang selalu orang jual aiskrim ni kat kampung. Mak kasi 10 sen je, beli yang aiskrim dalam corn tu. Sebab masa tu nak beli aiskrim roti tu dalam 20-30sen mahal sangat pada masa tu.. Kak itah and Haza selalu la makan..hahahahaha

Kalau aiskrim corn tu, orang tua-tua pesan jangan makan bahagian bawah(hujung bawah) dia. Korang ade tak dengar kisah macam tu? So, kalau dah tinggal hujung-hujung tu kami tak makan la.

Harga aiskrim ni rm1.50 sekarang! mahal betul la.. berkali kali ganda dengan harga zaman dulu. Tapi aiskrim dia lembut and perisa dia pun sedap. Kalau dulu-dulu, aiskrim dia macam ada rasa ais batu, and perisa yang saya paling suka adalah keladi, warna purple. Sedapn nya..Teringat la pulak kenangan dulu-dulu ni, tunggu pakcik aiskrim tu datang. Dengar bunyi loceng dia dari lorong sebelah dah excited gila mintak mak duit. Hahahahahaha..oh indahnya saat itu.

Dah dah, back to work!

6 comments:

Haza Wahida said...

a'ah la wa sedapnya aiskrim pakcik apantah namanya tu. teringat pulak kenangan dolu2 ekekke. nak tau nape yg kon tu takleh mkn kat bwh.sebabnya kang meleleh pulak abih baju kotor hehehhe.
lg satu Menggali yg jual roti tu , naik beskal..sedap giler rotinya ..ntah basuh ntah idak tgnnya...sedap je kita mkn kan kuikuikui

kak itah said...

eh, teman guna duit belen balik sekolah tau, ko perabih duit belanje buat ape..kan hari2 bawak bekei nasik goreng ngan ayor teh da dalam taperwer hanpon...hahhahah

haza, pakcik tu ada nama ke? bukan memang panggil pakcik jer..hehe

Uwa said...

Haza Wahida,

Eh bukan ke tak leh makan kon tu sbb zaman zaman dedolu apek yang jual aiskrem tu, jadi masa dia scop tu dia pegang kat bawah kon tu. So, tu la xleh makan sbb tak tahu apek tu basuh tangan ke tak. ahahahhaha

Haah menggali tu mmg superb roti dia. Kita sorang boleh makan banyak gile roti kaya tu. hahahha

Uwa said...

Kak Itah,
hahaha. zaman tu saya kecik tadika mana de duit belanja. Tak aci, awak dapat eskrim roti. Nasib baik kadang2 kasi rasa.hehehehe
Tapi bukan selalu awak amik lebih ke dalam bekas syiling blycream dalam almari mak tu? hihihihihi

haah, pakcik tu manade nama. kita panggil dia pakcik aje kan..heheheh

SepHia said...

biler ko beli ni?? x tawu pon...
huwaa.. napak cm manarik..
nnti kalo ade lg tahankan utk aku.. ye??
hehehhe

uwa said...

Seph,
oits..setiap petang dia lalu depan rumah le. cuma masa dia je sukati dia la..hahhaha