Sunday, December 14, 2008

Bestnye cuti!

I post this entry with my eyes separa lelap. I was forced by Farah to chat with her tonight. Hurmm, and right now she went to toilet, so maybe will take long. So, I start-la mengarang.
I had a long-nice-holiday this week at my kampungku-yang-permai. How fast time flies, 8 days rase macam 8 minit aje kat kampung. Oklah, maybe ramai yang cakap not much activities that we can do kat kampung kan. Huurrmmm.. for me, it is good to be back to my kampung.

Budak-budak sekarangni, ramai yang ingat kampung tu boringla, tak best la. And mereka memperlekehkan orang-orang kampung macam saya ni. Kami tahu, di kampung ada banyak nyamuk bila malam, panas masa siang:air-cond tak ada, rumah papan bergegar-gegar bila meloncat-loncat kat atas, internet tak ada, shopping complex pun tak ada, dan macam-macam lagi la. Tapi, semua itu bukan la perkara besar mana kan? Sape stuju angkat keyboard!

Especially to my anak sedara yang baru darjah-5, Syakeerah and Amirul, " kena ingat asal usul kita". Ayah and Mak awak tu asal dari mana? Di rumah ni la dorang membesar tau!including me! Jadi tak payah le nak belagak korang tu orang Bandar Shah Alam ke KL ke JB ke Ipoh ke mana-mana le. Asal kita still kampung. Susah betul nak tukar perception mind dorang ni. And Kak Yang yang geram juga have some debat-mulut with this two little kids!! Memang mereke kasi saya panas!! Harapnya anak-anak saya nanti tak malu la nak ngaku yang maknya dari kampung-ulu-ceruk.


Ops, macam dah terpesong je motif entry ni. Potong stim betul!! hehehe Sambung balik, jom tengok gambar aktiviti saya di Kampung.

Konun nak pergi pekan senyap-senyap. Sekali ni mamat 2 orang nampak, tak puas hati tak dapat ikut. Dorang kejar sampai simpang besar naik motor. Lawak la both my anak sedara yang berbadan besar. hahahhaha


Aktiviti WAJIB di rumah Haji Yazid ketika raya, ialah membuat lemang. Seisi keluarga turun ke dapur membantu, walaupun ade yang macam mengacau aje lebih dari membantu. hahahhaha

Mengasah bakat mengelim karipap. Saya buat yang cantik-cantik tu tau. Kak idah siap buat mata lalat lagi tu kelim karipap ni. hahahahhaha. Tengok la, macam-macam bentuk jadi, sbb ada 5 tangan yang membuatnya. hahahhaha



Bermain Carrom adalah acara yang di nanti. Saya boleh di kategorikan sebagai terel la jugak dalam permainan ini. Tengok tu adik yang pantang kalah, kalau kalah habis semua orang di pukulnye. Lawak la adik ni

Dan bermacam-macam lagi aktiviti yang tak sempat ambil gambar. Last but not least,saya masak!! Sbb saya orang last balik ke Shah Alam. Sempat la jugak masak lunch for my family. hehehehehe. Selalunye, kak itah ada dia yang masak. Sbb dia kan chef of da family, dia pergi Bandung jadi saya la yang masak untuk lunch tu b4 balik naik bus.




Saya telah memasak ikan goreng, ikan masin goreng, gulai acar ikan, ayam masak kicap-blackpaper. Yang lain-lain tu sampingan-sampingan ajela. First time masak gulai acar-ikan ini, and saya main campak-campak aje. Rasenye oklah jugak, cuma macam masam terlebih.Tapi Mak cakap, memang macam tu la rasa dia. Hahahahaha.saya tak berapa gemar gulai acar ni tapi bila disuruh masak, gue masak aje la. Yang ayam kicap tu best!! habis licin~~~. Masuk dapur pukul 1230 habis almost pukul 2, hahahaha punya lama saya masak dapat tu aje...ke improve lagi skill ni. hahahahah

5 comments:

SoFiA.opY said...

pergh pergh dah pandai masak i tell uuuuu..weewittttt...

sila update gmbr zura kawen..sekian :p

uwa said...

Opy,
tu la psal! campak-campak tetiba jadi lauk. huhuhh

okey, zura kawen punya gambar..sabo eh.

moshee said...

hhooh..mak saja je puji, bagi ko kembang..hahhaha

btw, bila mau angkut baju2 luk...aku letak dalam bonet aje..hahaha

uwa said...

Kak idah,
Lor, mak tak puji pun la. dia cakap je. huhuhuhu~

awak janji nak ngantor baju kerumah, saya tunggu ajelah. hahahhaha

moshee said...

macam jauh lak umah ko...ape kate pas keje ko datang amik..hahah..dah separuh perjalanan tuh..