Monday, November 24, 2008

Sekadar bebelan

Hmm harini Isnin and saya cuti, duduk dekat rumah je. Buat pengetahuan semua kilang saya telah mula mengamalkan cost saving dengan jayanya. And our inventory is terlalu banyak and tak ramai nak beli. Our kilang is overloaded dengan inventory yang store pun dah tak muat. Ni semua sbb global economi yang melanda seluruh dunia sekarang ni. Most effected, US. And as known, US ni pemengang ekonomi dunia, jadi once dia jatuh. Semua pun terasa tempias dia. And me, working in US based company. Memang teruk jugak la terjejas.
Jadi, kami kerja 4 hari seminggu. Setiap Isnin cuti, ramai yang kata best sebab tak ada Monday-bluess kan. Tapi.. sebenarnya tak pun. Kami yang tak ada leave akan di beri advance leave. Maksudnya cuti saya tahun depan dah kena pakai la tahun ni. End up, saya tak ada leave sampai bulan 8 tahun depan. Hmm..kalau nak ambil cuti dalam masa ni, tolak salary le. Jadinye, dok pikir-pikir kalau cuti nak kahwin nanti,pening jugak kalau potong gaji seminggu. haahahahahahah.

Tapi pasal recession yang sedang melanda ni, agak pelik jugak bila TPM cakap malaysia ok. tak terjejas. Tapi sebenarnya kita terjejas, kita bukan sama macam Malaysia tahun 1997 tu dulu. Dulu kita ada banyak pertanian and tak macam sekarang ni, kita sangat sangat bergantung dengan industri global. Jadi global goyah, kita pun goyah. Seluruh dunia dah panic, dah tak kuar soping dsb. Tapi kat malaysia ni, macam tak rasa apa-apa pun. Mungkin tak semua industri effected, tapi manufacturing memang la sangat sangat terasa. This is the worst dalam sejarah. Kalau korang tak caya, p tgok harga share. Kilang saya tunggal $0.29 sen je! ONNN - dulu sampai $14 tapi sekrang $2.62. Jadi siapa ada duit cash banyak2, beli lah share sekarang. I can predict nanti korang kaya beb! hehehehe. Intel pun jatuh tersungkor!! Beli beli beli.
AIG dah declare bakrupt. General Motor tengah sesak napas. Banyak lagi la yang tunggu masa nak melingkup.

Kata pakar ekonomi, this situation wont get better in short term. Expected sampai Q2 next year. Worst come to worst end of 2009. And sangat di tekanankan don’t expect 2009 akan ada perubahan yang meningkat. Kalau ada pun sikit saja. But 2010, InsyaALLAH kembali normal.

Untuk kilang saya ni. Ada banyak yang dorang dah buat untuk kurangka kos. Dari perkara yang macam remeh temeh sampai la ke gaji :
1.Lampu di kurangkan 1 bal. Kalau korang tengok lampu selalunye kan pair kat atas opis korang tu. Ni dia dah cabut satu.
2.Print, tak boleh single page. Kena pakai double sided
3.Potong gaji 5% for senior level and above. Janganla dia turun sampai engineer pulak. Hish! Nagis den nanti!
4.Semua OT tak akan di bayar. Ko datang buat kerja free je la bagi exempt employee
5.Operator lak, dulu keje 40 jam dapat 20 jam OT. Sekarang keje 48 jam, baru dapat claim OT
6.Kerja 4 hari semiggu.Macam saya ni. hmmm
Emm.. banyak lagi la dah tak ingat dah. But so far gaji saya takdelah termiss. Alhamdulillah.
Oklah, saya doakan semoga economic kembali stabil. ~Amin.
Lagi satu,kalau ada sesiapa yang ada kerja 0 kat tempat dia yang ok tak ter-effect dengan global recession ni, bagitau la saya. Saya nak apply.
And apakah pandangan korang if, tukar profession jadi RA dengan gaji 1.4k sebulan? erkkss.. sound kurang half dari current gaji. sanggup ke? wargghhh~~~~~~~~~ nightmare nightmare! hahahhaa~ but... ada kebaikan dia kan? well, still mendacing ni.poning!

3 comments:

AALAA' said...

eh bestnye finally cite pasal economy yg merudum dalam bahse paqsar. maklum la kite tak pnah blajo ekonomi (dulu ade la masuk 2 klas dan tidur je).

peh bes nye keje 4 hari je!!! kite dah la tgh pk2 nak amik cuti..tp tatau bile. dah la nak amik kene apply 2wks in advance. hampeh!!! i haiiiteee. (ceh pahal lak emo kat blog awak. pardon2)

AALAA' said...

correction: bahase pasar

uwa said...

Aalaa'

Kita satu kelas ekonomi pun tak penah pegi, yang tulis tu gua main bantai aje. mengikut firasat dan juga keadaan semasa( batang idung sendiri)..

Bes keje keje 4 hari? hmmm kalau tak tolak leave ok lah. Ni dah takde cuti sampai next 2009 bulan 8! wawawawawa!