Friday, October 31, 2008

Persiapan

Everyweek saya and kak idah akan balik kampung sebelum 011108 hari tu. Almost 3 minggu berturut-turut balik. Mak suruh balik, sebab nak kemas rumah dan uruskan hal hal yang lain. Saya sibuk gubah hantaran. Ntah le, saya ni sememangnya tak creative, main belasah ajelah hiasannye. Tapi sangat berkeras tak nak ada ropol-ropol tu. Kesian Mak, sbb dia macam berminat nak ada ropol-ropol tu. hehehehehe..

Mak jugak plan nak tema warna hijau. Tapi entah la, saya yang jadi tukang beli barang ni beli sukati aje. Alih-alih tertuka kaler lain. Hahahahahaha. Tapi motif hijau still di kekalkan jugak.hehehehehehe.

Thursday, October 23, 2008

Muntah Darah!

I just could not tahan the pressure! Every time i look at my screen, rasa nak menagis aje. It is really hard for me to control my emosi!! Ya ALLAH, kuatkan hamba mu ini.
Need to talk to someone! Please please please anyone want to talk to me?..Help help help...uuuuuuuuwwwaaa~~~~~~~~Mau tukar kerja!
kemanalah su pergi di saat ini? Hmmm..forgetit.ZzzzzZZ~~better tdo saja. Praying tomorrow will be better than tdoay. ~Amin

Wednesday, October 22, 2008

Over-Bengang!!!

Is normal for gurl to cry if they over-tense rite? Harap-harap korang setujula with that stement. Harini saya sangat bengang-bengkek-benci wah! 3b tu!
Orang semalam masih tak datang lagi. She still MC! Tetiba saja payroll nak OT report dari oct 207- current. Mampus, terkebil-kebil mata saya dengar requirement tu. Server kat mana, database apa, semua pun tak tahu. Minah tu tak pernah cakap apa-apa pun. Berapi betul bila time-time macam ni. Jadi, nak tak nak kena call la minah ni. Dah le query mana yang nak run pun tak ada. Mintak finance, dorang pun tak sure query nak generate report tu. Belasah ajelah, run query dari payroll. Berjaya! tapi bila mereka check, value dia tak aligned dengan previous punya report. Sudah! nak kena call minah tu lagi la kan. Lagipun payroll nak tambah lagi 2 column dalam report tu. Jadi call dia lagi. Tapi tak membantu pun, berjaya add another 2 column. Tapi value still tak sama! Call vendor pulak. He was on da way to Bt Pahat pulak. Jadi kena email dekat support team. Payroll ask me, to ask minah tu macam mana dia buat dulu. This time saya dah bengang dah! Call la minah tu. Tau apa dia cakap? I BUSI LA, PLEASE TRY ON OUR OWN! Then, terus dia letak telepon. Memang tut tut tut tut la that minah kan! dah le saya pakai loud speaker! Mata dah panas-panas dah. uuuwwwaAAAaa~~ at last! I cried! hik3, tapi cover2lah.heheheheheh.Report tu MD nak by 12tgh tapi time tu dah pukul 1150! takpela, call balik vendor sent email. Dan bermacam-macam lagi. Akhirnya berjaya jugak dapat report tu at 230. Alhamdullillah.
Gua sangat hangin harini. Di tambah pula dengan team member yang kunun nak buat lawak tapi tak lawak! tak pasal2 kena leser dengan gua. Kan lu jugak yang tersipu malu. Ape ingat gua takde perasaan ke?
My mood totally sangat tak bagus harini. Tak ada mood lansung! Rase nak balik time-time tu tdo! saya ni kalau tensi, akan ada dua perasaan aje. Sama ada nak p soping gila gila! or saya nak dok umah aje. Harini saya nak dok umah je! Gua sangat hangin harini!
Btw, su dengan adiknye mengajak membeli barang malam ni. hish! kalau gua buat muka paling toya mintak maap ye.

Tuesday, October 21, 2008

Streesss!

The person who should give knowledge transfer to me about at-Com on medical leave today and oso semalam! And last week she only shown at office in two days. How am i suppose to do? Nak tanya siapa? My big boss keep on mentioning my name in every single meeting regarding this thing! And me still blankly donkey about it! And my sv said, the previous owner for the system maybe will be terminated earlier than her last day!!Seriously, i damn nervous now!

Petang tadi, have some chit chat with the users, which is the HR officer.
me : wey amacam at-com ok ka?
Hr: why r u asking?
me: i take over la, sonia resign. Tarak tahu ke?
Hr: ko kecik? hahahahhaa..habis la ko kecik. Terlalu banyak prob! ko tau last month system salah kire. Seorang employee dapat 30k gaji dia. Nasib baik, dia jujur and datang balik.
me: ayak?! so, teruk meh the system! Freaking me out la...huk4

See, the system was bloody damn teruk! How they can survive for this 3 years after the system been implemented?
What approach i should take to solve this? hmmm.. this is tuff!
Ya Allah, permudahkanlah segalanya bagi hambamu ini ~ Amin
Btw, my comformation date overdue one day redi. It is a good sign for me to find other job? Ke terima je tawaran master tu eh? Jauh sangat JB tu!

Monday, October 20, 2008

My working life

Macam dah lama tak ada post pasal kerja kan? Jadi post kalini adalah pasal kerja saya yang sudah semakin tenat. Mungkin tak lama lagi memerlukan alat bantuan pernafasan. Mula-mula tengok la, list email saya yang sangat banyak! Setiap dua hari pasti akan full inbox, kan kena move it to personal folder.

Entah kenapa la, banyak sangat Email ni. Bukannya saya mampu nak baca semua. Ada yang tak berkaitan pun dorang put my name in da loop. Tension aje!

Sekarang ni pulak, ada satu team member nak resign. She used to handle and support HR and bussiness application. But, as she tendered her resign letter. No other choice,need to share the workload among kuli batak which is still stay. I don know how i was chosen to handle and support such a big and the most most most important application for this company. It really makes me in tense..stresss..huish.tanggung jawab berat tuh! Requirement; must have good and strong SQL experience. And guess what, i don't have it. Hmm, this application is integration of the payroll system, leave system, OT, attendance bla bla bla. So, if this system down! the first person will get scolded, is me. And from my experience using this system, there is to much problem. cannot view la, tak boleh login la. Don't know what will hapen when i 've take over the system. Worst come to worst, semua orang tak ada gaji la. sbb system down.hahahhaha. Sebenarnya, kerja saya pun dah banyak tau. How many thing dah i handle, but still when people resign, i will get the tuffest on! diskriminasi! Jom tengok apa yang saya kena handle :

  • At-com System - Payroll
  • CBT - Computer Base Traning
  • BORT
  • CAMSTAR
  • Label Printing
  • Paperwork
  • Set Lot Attribute
  • Online Traning
  • Sparepart Management System
  • Do CR for user needs
  • Coordinate new release, to be aligned with all FMO site
  • etc

Entah la, susah nak list semua. When the work come, then need to do la. DO I Have Any Choice??haiyooo. Pening sudah.

Wednesday, October 15, 2008

Raya

Kita masih lagi dalam mood RAYA kan? As ramai orang cakap, puasa sebulan,jadi raya pun sebulan jugak la. Tapi kepada yang tak puasa sebulan tu macam mana ek. Eeerrkk...?
Planned nak balik sehari sebelum raya. Tapi, tak jadi.Saya balik 2 hari sebelum raya.Yelah, kalau balik lewat-lewat, siapa nak buat lemang? konun sangat penting la.hehehehe.Masa balik ke kampung segalanya smooth saja. Tak ada jem pun. And mr Red yang demam pun ok aje sampai teluk intan. Masa perjalanan balik, keta i open air gitu. Air condnya rosak. But, abah dengan baik hati tolong bawa ke kedai and repair. Thanks Abah.

Ni yang saya buat. Tak tahula nak kata golongan biskut ke apa. Senang sangat buatnya. Tak payah ada sukatan-sukatan pun. Lepas tu, laku habis kueh ni. Raya kedua dah licin. Siap kena request buat lagi tu. Tapi, sorilah shayir and syafiq. Wansu tak sempat buat. heheheheheh. Tunggu raya haji wansu buat lagi. ok? Jom cerita part nak buat lemang pulak.Time-time macam ni sure teringat arwah opah. Dulu selalu opah yang masukkan daun dalam buluh lemang ni. Saya hanya duduk tepi and kadang-kadang menyebok nak cuba. Skill opah memang tak ada tandingan. Sekejap je kalau dia buat. Mak pulak memang surender, katanya dia tak ada seni macam opah. Alhamdullillah, tahun ni saya dan kak yang yang masukkan daun dalam buluh. Mak ambil tender masukkan pulut dalam buluh. Kak itah and kak idah dok pulun potong daging and awas-awas nak buat rendang. Abang alang pulak, tender jaga api lemang. Keluarga kami buat lemang rebus aje. Ada yang cakap tak ori, tapi dah memang tradisi kami begitu. Jadi, jangan persoalkan.

Raya tahun ni tak ramai balik. Jadi agak lengang jugak la rumah.Tapi masih meriah! Budak-budak pun tak ramai yang datang. Tapi kalau rombongan surau lepas solat raya tu, memang tak payah cakap la. 5 hidang dah kompem-kompem.Al-maklumla rumah sebelah surau, and rumah pertama rombongan singgah.


Kalau nak ambil gambar family memangla aktiviti paling susah masa hari raya ni. Yang rajin nak suruh ambil gambo adalah saya. Hahahahaha. Sebabnya abah balik dari rombongan beraya keliling kampung dalam pukul 12 tgh. So, ramai budak-budak dak tuka baju and ntah kemana ntah.

Ni ajelah gambar family masa raya tahun ni. Tak berapa ramai. Tapi tahun depan kompem roboh rumah!hahahahahah
Ni baju seragam budak-budak tahun ni. Tema warna merah/meron. Tahun lepas wansu bagi warna biru kan? Di sebabkan tahun lepas dah sponsor baju untuk anak-anak sedara, jadi tahun ni kenalah sponsor jugak. Mak-mak dorang pun dok tanya-tanya. Tahun ni tak da baju seragam ke? hehehehehehhe.Doakan la wansu murah rezeki eh. Boleh beli yang mahal sikit. Ni takat longgok-longgok aje. Tak kesah la kan?janji ikhlas.

Ni pulak masa on da way back to shah alam. Jalan agak jem, lepastu hujan dengan sangat lebat. Ramai sangat yang berhenti kat tepi, pakai lampu kecemasan. And selamat sampai ke rumah di kala senja

Sekian kisah raya saya.Selamat Hari Raya.Maaf Zahir dan Batin

:::gambar raya boleh tengok dekat fotopages saya:::

Saturday, October 11, 2008

Hampa dan kecewa

Semalam ingatkan nak berbuka puasa makan McDonals. Tapi tak dapat pulak. Kawasan rumah saya ni, tak ada dalam delivery list depa.Kecewa sangat! huk3. Bukan jauh mana pun McD tu dari sini. Saya ni pulak malas sangat nak drive ke sana masa balik office. Confirm jamm punya, depan Proton tu, tok sah cakap la.
Kengkonunnya nak pergi la makan Mc lepas maghrib, siap el dengan ros nak teman. Tapi kena blanja dorang. Belasah ah, janjinya happy meal share 2 orang.hahahaha. Tapi lepas berbuka tu, makan kueh-kueh raya, popiah pedas dari JB dll. Kenyang pulak. Jadi, pada jam 9++, saya telah cancel la hajat nak pergi ke McD. Lepas tu terus tdo.

Harini, ingatkan nak keluar dengan kak idah. Jadi adelah harapan nak makan McD ni. Tapi kak idah pulak tak jadi. Jadinya, tak dapatla makan McD.Tak apelah, esok insyALLAH saya pergi la drive tru.

Sekarangni, saya tak makan breakfast pun. Jadi sangtlah lapar waktu pagi. Sbb lunch hanya boleh makan pada jam 1ptg aje.Konun, boleh la slim eh macam ni.Doa2lah.hahahahahah

Thursday, October 09, 2008

Uwa lapar di Office

Harini puasa, tapi rasa sangat lapa pulak. Bestnya kalau dapat makan mcd! Dah lama gila tak p makan ni. Al mklumla, b4 raya dulu kena bajet sikit.(kunun) ahahahahahah. Kat office ni masa lunch tak boleh keluar pun, jadi enjoy tgok gambo makanan je lah ye. Oh, saya sangat nak makan mc d! Ada sesiapa mahu teman? hahahhahah



lapalapalapalapalapalapa