Wednesday, June 25, 2008

Pulangkan!!


semalam LHDN seremban call. Katanye on da way nak menghantar check bayaran terlebih. Tak lama lagi sampai la ke kampung halaman ku. Yeay! yeay! dapat hadiah! yeay!! boleh berangan nak tuka hp baru. yeah!

Saturday, June 21, 2008

Pindah

room in somban

Ni suasana bilik saya masa penat nak berkemas pindah dari no944, Lorong Jasmin 18, Taman Jasmin ke Shah Alam. Masa ni bilik kat shah alam tak dapat lagi. Jadi saya hanya membawa baju-baju je untuk menumpang di rumah kakak saya..

Ni pulak masa totally pindah ke Putra Heights. Bilik dan dapat and housemate pun ok. Mr Red menjadi pengangkutan utama untuk membawa semua barang yang tak tak dibawa hari tu. Tengok! penuh kan Mr red ku itu.TV21 inci, tilam 4", dan banyak lagi la yang di sumbat dalam Mr Red yang perkasa ini.

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Bukak-bukak pintu kereta aje terus terkeluar barang, sorang-sorang saya mengangkut dari senawang ke shah alam. Tapi masa masukkan ke dalam keta masa dekat seremban, aina tolong..Jadi thanks to Aina sbb tolong angkatkan semua barang. Krem-krem tangan angkat eh. Sorilah tak belanja ko pape.hik3.

Pastu kat Putra heigh import tenaga kak idah pulak nak angkat barang-barang masuk rumah pulak. Malam tu belanja dia makan pizza punya spegeti..hik3

Bekerja di hari Sabtu

Saya dipaksa bekerja pada hari ini. Tak tahu tujuan apa, tapi untuk stanby UAT yang saya tak tahu hujung pangkal..mm..Layan, at least boleh jugak update blog kan?

Wednesday, June 18, 2008

Selected by MD?

Dear All,

The MD is planning to hold MD Reception for Engineers as follows: -

Date: June 18, 2008 (Wednesday)
Time: 3 pm until 4:30 pm
Venue: Perhentian Room

Purpose: 2-way-communication

Below engineers are selected randomly. Please ensure your attendance and suggest for replacement if the selected engineers can’t make it due to whatever reasons.
This post I want to write in English. One of my points to have blog is to improve my language. Kalau salah tu.. korang pepaham je lah ye..

I do not know how the selection is been done. I just received email regarding this yesterday, feel nervous to attend. Hahahahahaha. Since I joined here, I’ve never talk to MD or even smile to him.
So belagak la me. I’m afraid that in this session he would ask me many things, or maybe he did not even recognize me as his employee. The list only involve 15 person! And from my department were 2. Me and my super duper senior who work here almost 20 years. And me, only two month jagung..
The session goes smoothly, after introduce name and designation. MD keeps on la bercerita-ceriti. I showed the most interesting face during the session, and nodded my head couple of times. Belakon faham je.hahahaha
Suddenly, “Ok, mariam…as an IT person…blablabla” huiyooo…he can remember my name leh! hahahahha… Luckily he not asking, but giving some example. If not, nahas kamu mariam! hik3

Oklah, nothing much wants to say. It was a good session and I enjoy it!

Saturday, June 14, 2008

Azmir Si Orang Kaya


Amir si Orang kaya. Mamat ni kerja dekat schlumberger nun kat Suadi nun. Dulu sama-sama mengeluh kesah ketika bekerja di Onsemi. Gaji dia ni mantap gila! Oleh sebeb dia ni baru balik Malaysia, dia pun memanggil rakan-rakannya unutk berjumpa. Dan oleh sbb dia ni kaya raya, kita pun POW lah dia makan. Me+ TUang+ Heliza and Kak Idah telah pun mengpau Azmir di Kenny Roges Midveli! Amir dah kurus sikit kot! Rambut tak tahan stylo..hahahahahha…tapi mamat ni bukan nak kasi souvenir dari Saudi! Magnet peti ais pun xde! Hish!!! Nak kena lekuk pale dak ni!! Hik3

After makan-makan, saya and kak idah meneruskan perjalanan bersoping! Saya beli hand beg baru yang buruk! Entah macam ne boleh terbeli pulak!! Balik rumah menyesal! Tapi xpelah..asal boleh guna sudah.hik3..
Ape-apepun…thanks for Azmir ek. Lain kali bawak le ole-ole dari sana eh.



Thursday, June 12, 2008

Penimbang oh Penimbang

Rase macam nak pengsan kejap tadi! Lepas pergi timbang dekat clinic..Pitam kejap tengok jarum penimbang tu! Berat saya telah mencecah 45.5kg? Masa dekat On dulu baru 41.5. Maksudnya berat saya naik 4kg dalam masa 2 bulan? Sungguh tak ku sangka! Kena turunkan balik ni.. Ya ALLAH, beratnye!! Tidak tidak tidak....
Attention to kak idah: penimbang dekat bilik kawan saya tu betul la. Memang saya dah naik beratnya. Maksudnya awak punya berat pun naik la..hahahahahahah
Esok nak puasa le!

Wednesday, June 11, 2008

VB.net

Pertolongan diPerlukan,
Ada sesiapa yang familiar nak buat log file using VB.net. Saya dah penat dah cari internet and dah try banyak sample.Semuanya tak boleh run! Or saya yang tak reti buat. If ada sesiapa tahu email (MariamAzwa.Yazid@spansion.com) saya ye.
Log file tu nak store semua activiti code. Kalau ada error boleh check kat situ la.. Dah 2 hari saya try tak dapat jugak. My project only left that portion aje..if dapat setel, can move to testing stage. Tolong ye.

Tuesday, June 10, 2008

Crystal Report Traning

Now, im having my crystal report punya traning dekat Iverson. Jangan tak tahu 2 hari berturut-turut saya mengharungi jem yang amat sangat. Tempat training di Dmansara. Terrer jugak gua drive sorang2 sampai sini eh? Before this kalau g KL, sure Faiz menjadi mangsa bertanya jalan..Pepagi buta pun beliau sedia berkhidmat..hak3..Tapi...Saya berjaya!Kali ni, senang kot tempat dia.. Gua bejaya beb!! hik3. (Pahdal dah survey jalan hari sabtu)...Bayang kan, pagi tadi almost 1jam 20 min perjalanan ke sini.Walhal kalau tak jem la dalam 20 minit je. Tensen pagi tadi.Memang maha jem!!
Training ni.Oklah, fundamental aje pun. Tapi saya yang paling lembab dalam kelas sebab masa dia terangkan sibok surf2 internet. Masa buat exercise mula le pening..hahahahaha..
Attention to Farah: Jalan ni nak p OU, lepas ni boleh la kita p OU!tapi kita tahu jalan separuh je...depan tadi ada signboard kata 1utama belok ke kiri. Sure dah tak jauh ni. Jom jom jom..jom pegi soping! hik3..

Sunday, June 08, 2008

Kenaikan Harga Minyak

Emm..sbb kenaikan pasaran harga minyak dunia menyebabkan saya pun terasa tempiasnye. RM2.70 seliter! Gilak mahal! kalau isi 10ringgit dapat 3.7 liter bersamaan dengan tambah tolak 2 botol setangah air vanila coke. Hish memang kenaikan yang sangat drastik!
Saya dapat sms from kak are kata minyak nak naik 0.50. tu pun dah cukup mahal pada saya. Ni pulak naik 0.78 sen. Memanglah sangat memberi kesan kepada saya yang berpendapatan biasa-biasa ni. Kerajaan kata nak bagi subsidi kepada semua pembeli petrol. Konunnya selama ini subsidi diberikan kepada pengusaha petrol. Pada pandangan mereka memberi kesamarataan "equal" kepada seluruh rakyat malaysia.RM 635 setahun untuk pengguna kendaraan 2.0cc kebawah. Saya lah tu :) Alhamdulillah. Ade jugak yang membatu.
Tapi mungkin diaorang ni lupa yang harga barang-barang lain akan terus naik. Tepung, beras, bill letrik dah lain-lain lagi akan terus meningkat selepas kenaikan harga petrol ni. Yang paling sedih adalah golong yang kurang berada,makcik-makcik atok atok (khususnya melayu) di kampung-kampung yang terpaksa menerima kenaikan harga barang. Dorang ni dah tak ada kereta mahupun moto. "Subsidi entah kemana. Kesamarataan entah kemana." Pada saya there is no kesamarataan in this world! kepada bukan kerajaan juga yang meminta kesamarataan, pikiaq la sendiri...There is no way!!! jadi hentikan je la..
Saya pun tak ada solutionnya just, memberi pendapat pada mata kasar. Kesian kepada kaum sendiri.

Thursday, June 05, 2008

True Story

Assalammualaikum.
Harini saya OT lagi. Ingatkan nak buat 1 jam sahaja kerana nak cukupkan bilangan jam yang masih tak cukup. Saya ni pun tak paham sangat pasal OT ni.
Al-kisahnye. Kiraan Ot hanya bermula pada jam 6ptg. Waktu habis kerja pulak jam 5. Jadi beza 1 jam disitukan. Saya pun p la surau. And maybe kepenatan kot. Lantas tertidur la saya sampai jam 610. Cis! diana ni bukan nak kejut!! Lepas solat, saya pun masuk opis. Tetiba ada mamat ni datang, u boleh buat report tak? hamik ko! nak sangat OT. Terkebil-kebil dengar explaination dia. Rasenya macam tak tahu buat aje. Tapi mamat tu tunggu pulak kat sebelah. Nervous breakdown le teman. Lepas tu teman IM my boss..hahahhahaha..dia buatkan report to remotely dari US guna laptop saya. hehehehehhehe
End up saya balik pukul 9 la kot.
Btw, my monitoring system macam OK pulak hope can finish it by this week
doakan eh.
UPDATE:
sekali kena call boss kat US lak tadi.hish! tak settle gak lagi report ni! warggh! saya nak balik

Wednesday, June 04, 2008

Doakan

Plan to move to new house today.. See how la..Pray i get housemate yang best-best tau.Actually I have some problem la. The new house using an automatic gate, I don’t have the remote yet.Landlord only provide 2biji remote, there are 5 of us. Jadi saya kena panjat pagar le jawabnye.hahahhahaha

Tuesday, June 03, 2008

:) & :(

:)
Mak dah OK!Yeay!
:(
Saya telah menjadi bukan saya! Dah dua kali tertinggal wallet! tapi nasib baik jumpa semula. Hari sabtu lepas masa buat OT, boleh pulak tertinggal wallet dalam laci. Padahal handbag elok je bawak balik. Sebelum ni wallet tertinggal kat atas katil rumah. Masa tu siap nak belanja-blanja kak idah lagi sebab dia tolong teman cari rumah. Masa nak bayar hot plate kat giant, sekali tengok wallet tak ada!
Harini pulak jam hilang! entah masa saya tinggal entah. Rasanya semalam, masa balik office ada je ni. Pagi tadi masa nak siap-siap pergi office pulak tak jumpa!Mungkin miss place kot. Tak boleh recall letak mana la