Wednesday, April 16, 2008

KLCC's Story

Saya ambil half day. Eh ambil ke? Saya cabut je terus dari office pukul 1230. Then saya siap2 pakai baju kurung nak p interview kat tower 1, KLCC. Ntah pape ek, bunyinya macam tamak aje kan? Dah dapat kerja baru, nak p interview lagi. Tapi.....hMMMm..tak kesah la.. Terus gerak ke Terminal one, naik bus g KL. Turun kat Central Market, direct ambil Putra ke KLCC. Lepas tu jalan laju-laju. Sebab takut terlambat sampai, session pukul 3ptg. Sampai ngam-ngam je. Kena tinggal IC di entrace pulak.Nak naik tingkat 60, kena tuka 2 lif lak tu. Siap sesat-sesat dalam building tuh!

Petronas Twin Tower in KLCC, Malaysia. Merupakan banggunan berkembar tertinggi di dunia!Standing at 451.9M high, it has a two towers of 88-storey office building. The 1.8bilRinggit Petronas Twin Tower building was officially opened on August 31, 1999 by Malaysia's 4th Prime Minister, Tun Dr Mahathir. The Petronas Twin Tower was designed by Argentinian architect Cesar Pelli. The original design was 421M tall but later reworked to the present height. Don't mind la if not designed by Malaysian pun, but the building is in MALAYSIA! We should should proud of it! Tak kesah also, if orang Malaysia sediri tak bangga and feel wasted building it. But for me, SAYA SANGAT BANGGA!

This is my second time naik Petronas Twin Tower ni, firstly masa applying my practical traning masa uni time. After about 3 years, i have chance to naik my dream working place. Hahahaha..Bunyi macam jakun rite! But, it is true! Building ni sangat cantik and exclusive!! Dah naik macam tak nak turun pulak. Saya naik up to level 40, tagok bawah macam gayat gila. Masa ni hujan pulak tu! Kilat memang menacar-mancar la. Kembali ke kisah KLCC yang saya kagumi.

There is a 192ft-long (58.4m) double-decker skybridge linking the Petronas Twin Towers at the 41st and 42nd floor (175m above street level). This skybridge linking the two sky lobbies from each tower facilitates the movement flow between the two towers. Saya tak naik pun skybridege ni, tapi i was at the same level of it. SO, dapat ambil gambo dari tingkap ajelah. .Huk3. Kalau nak naik skybridge ni perlu ambil pas lain. And pas tu sangat limited. Tak pelah, tgok dari tingkap aje pun jadile.After habis interview and kagum dengan ke unikan KLCC, saya menuju ke suria KLCC pula. Konunnya nak shopping la, tapi di sebabkan saya tak berapa nak fasih kedai-kedai disana manjadikan saya kekok nak membeli belah. Saya terus menuju ke Nose sebab nak beli kasut yang saya impikan.

Tengok kasut tuh, cun kan? Tapi saya tak dapat beli sebab saiz kaki saya kecil sangat. Saiz paling kecil 4, tu pun longgar..Longgar yang sangat longgar, kalau pakai tercabut je.sangat sedih la. Ambil gambar ajela buat kenangan. huk3.Lepas tu try design yang lain, still longgar jugak! Keciwa lah saya pada hari tersebut. Lepas tak dapat beli apa-apa, saya pun decide nak balik la. Pergi tapau 1901. Ingatkan nak makan dalam bus masa perjalanan pulang. Tapi bus penuh pulak. And masa muka plastik tu, bau dia harum gile. So.. saya pun tak jadilah makan. Dan makan masa dekat rumah. Penat saya steamkan semula makanan tersebut supaya panas and sedap. Sbab kalau panaskan guna oven, roti dia jadi keras.

Oklah, panjangnya post kali ni. Tak cerita pulak pasal interview tu. Ada technical assessment, soalan dia susah sangat. Soalan semuanya yang dah pernah belajar tapi, LUPA! hahahaha..Ada 6 soalan, semua pun tak dapat jawab. Kesimpulan macam 0 lah markah saya untuk test tersebut. Lepas tu masa interview session, orang tu macam dah malas nak tanya je sbb dia tgok saya punya test sangat teruk. :(
Kesimpulan, tiada harapan le.

Btw, gambar-gambar tak cantik sangat sebab pakai Hp punya camera. Kalau bawak my mrNikon, sure lagi cun kan!

No comments: