Wednesday, April 30, 2008

Hari Perkerja

Esok Hari Pekerja and im enjoying my holiday as my second year sebagai Pekerja.Btw, last year i was at the Sambutan Hari Pekerja Malaysia,Putrajaya presenting Onsemi. But this year, tak la. Goyang kaki duduk rumah is the best activity for tomorrow i guess..hikhikhikhik

p/s: can refer to last year’s post about my experience at the National Labor Day Celebration.

Monday, April 28, 2008

Quick update from me

Roger2
1st time updating my blog at new office. A lot of stories i want to share! But seem like the environment, situation +++ semuanya tak sesuai la. I will update latter when have time. I miss u myMrBlog!

Saturday, April 19, 2008

Relax sekejap

Kak idah dengan jayanya mengajak saya ke Alamanda untuk menonton filem Congkak. Dah petang pun dia still nak g juga. Sbb dia kata dia dah lama tak p berjalan-jalan. So, saya pun teman ajelah dia sebab boleh jugaklah saya tengok baju baru untuk tempat kerja baru saya nanti. Barulah ada semangat kan...berbaju baju baru ke tempat kerja baru.hahahahhahaha...
Jalan cerita, Congkak yang biasa2 aje. Kemudian kami ke kawasan putrajaya untuk melihat lampu-lampu serta bangunan-bangunan yang sangat saya suka designnya. Sangat cantik! Pada saya sangat cantik!
p/s: cantiknya..kalau dapat tgok hari-hari mesti best !

Friday, April 18, 2008

Farewell lagi

Semalam ada farewell dengan geng-geng vision.
Harini pulak dengan kak izan, emelia and harnida.huhuhuhuhu

Last touch


Finally, my last day! Semuanya akan tinggal kenangan di ONSemi. No more lagi bergossip tentang hot hot guy di kiara cafe. Tak ada lagi tdo disurau sepanjang lunch break. hHHhmm...Saya akan rindu my live in ONSEMI! Kawan-kawan yang sungguh mengujakan dan senget-senget.huhuhuhuhu
Oklah, saya nak ucapkan terima kepada semua kawan-kawan kat sini yang banyak membantu Go, Yeoh, Sasi, Suzi, Suhada, Emelia, Eiha, Ecah, Low, KY Lee, Kak Izan, Harnida bla bla bla...Kepada sifoo-sifoo HBloo, akak-akak, makcik-makcik, blablabla...semua le pekerja onSemi ni. ApepUn terima kasih ya semua!

Wish me all the best for my new company.. Doa2kan segalanya dipermudahkan.. Amin

Wednesday, April 16, 2008

KLCC's Story

Saya ambil half day. Eh ambil ke? Saya cabut je terus dari office pukul 1230. Then saya siap2 pakai baju kurung nak p interview kat tower 1, KLCC. Ntah pape ek, bunyinya macam tamak aje kan? Dah dapat kerja baru, nak p interview lagi. Tapi.....hMMMm..tak kesah la.. Terus gerak ke Terminal one, naik bus g KL. Turun kat Central Market, direct ambil Putra ke KLCC. Lepas tu jalan laju-laju. Sebab takut terlambat sampai, session pukul 3ptg. Sampai ngam-ngam je. Kena tinggal IC di entrace pulak.Nak naik tingkat 60, kena tuka 2 lif lak tu. Siap sesat-sesat dalam building tuh!

Petronas Twin Tower in KLCC, Malaysia. Merupakan banggunan berkembar tertinggi di dunia!Standing at 451.9M high, it has a two towers of 88-storey office building. The 1.8bilRinggit Petronas Twin Tower building was officially opened on August 31, 1999 by Malaysia's 4th Prime Minister, Tun Dr Mahathir. The Petronas Twin Tower was designed by Argentinian architect Cesar Pelli. The original design was 421M tall but later reworked to the present height. Don't mind la if not designed by Malaysian pun, but the building is in MALAYSIA! We should should proud of it! Tak kesah also, if orang Malaysia sediri tak bangga and feel wasted building it. But for me, SAYA SANGAT BANGGA!

This is my second time naik Petronas Twin Tower ni, firstly masa applying my practical traning masa uni time. After about 3 years, i have chance to naik my dream working place. Hahahaha..Bunyi macam jakun rite! But, it is true! Building ni sangat cantik and exclusive!! Dah naik macam tak nak turun pulak. Saya naik up to level 40, tagok bawah macam gayat gila. Masa ni hujan pulak tu! Kilat memang menacar-mancar la. Kembali ke kisah KLCC yang saya kagumi.

There is a 192ft-long (58.4m) double-decker skybridge linking the Petronas Twin Towers at the 41st and 42nd floor (175m above street level). This skybridge linking the two sky lobbies from each tower facilitates the movement flow between the two towers. Saya tak naik pun skybridege ni, tapi i was at the same level of it. SO, dapat ambil gambo dari tingkap ajelah. .Huk3. Kalau nak naik skybridge ni perlu ambil pas lain. And pas tu sangat limited. Tak pelah, tgok dari tingkap aje pun jadile.After habis interview and kagum dengan ke unikan KLCC, saya menuju ke suria KLCC pula. Konunnya nak shopping la, tapi di sebabkan saya tak berapa nak fasih kedai-kedai disana manjadikan saya kekok nak membeli belah. Saya terus menuju ke Nose sebab nak beli kasut yang saya impikan.

Tengok kasut tuh, cun kan? Tapi saya tak dapat beli sebab saiz kaki saya kecil sangat. Saiz paling kecil 4, tu pun longgar..Longgar yang sangat longgar, kalau pakai tercabut je.sangat sedih la. Ambil gambar ajela buat kenangan. huk3.Lepas tu try design yang lain, still longgar jugak! Keciwa lah saya pada hari tersebut. Lepas tak dapat beli apa-apa, saya pun decide nak balik la. Pergi tapau 1901. Ingatkan nak makan dalam bus masa perjalanan pulang. Tapi bus penuh pulak. And masa muka plastik tu, bau dia harum gile. So.. saya pun tak jadilah makan. Dan makan masa dekat rumah. Penat saya steamkan semula makanan tersebut supaya panas and sedap. Sbab kalau panaskan guna oven, roti dia jadi keras.

Oklah, panjangnya post kali ni. Tak cerita pulak pasal interview tu. Ada technical assessment, soalan dia susah sangat. Soalan semuanya yang dah pernah belajar tapi, LUPA! hahahaha..Ada 6 soalan, semua pun tak dapat jawab. Kesimpulan macam 0 lah markah saya untuk test tersebut. Lepas tu masa interview session, orang tu macam dah malas nak tanya je sbb dia tgok saya punya test sangat teruk. :(
Kesimpulan, tiada harapan le.

Btw, gambar-gambar tak cantik sangat sebab pakai Hp punya camera. Kalau bawak my mrNikon, sure lagi cun kan!

Tuesday, April 15, 2008

Menghitung hari

Minggu ni adalah minggu manjadi pemalas tahap dewa dewi remaja. Dengan datang opisnye pukul 830. Dekat opis asyik layan tenet, memang tak buat kerja la. hahahaha.Surf the internet je memanjang. Sampai pening-pening mata. hahahahhah

Monday, April 14, 2008

Dapat Hadiah yeay!

Telekung fresh dari Surabaya! Thanks to kak izan!! hehehehehe~~Consider sebagai hadiah farewell la ni. Hik3. Btw, kak izan+ emelia+nida baru pulang dari bercuti2 di Surabaya. Dorang kata sangat seronok dan best giler.Rugi pulak tak ikot, cewah. Soping bukan main sakan lagi dorang ni...wawawawawaw..Jelesnye! nak p jalan-jalan jugak. Lain kali kalau orang ajak g jalan-jalan, jangan tolak eh cik. Kan sendiri nyesal.hahahahaha. Visit la emelia punya blog, ada banyak gambar yang cun- cun. Tadi kak izan cakap, kalau buat p honey-moon pun best g Surabaya ni. Dengan itu, saya nak kawen cepat! hahahahahahah

Friday, April 11, 2008

Uwa's Farewell


Malam tadi geng-geng minah cung (perasan) di Onsemi telah membelanja saya di Secret Recipe sempena saya nak bertukar ke kilang lain. Anggota terdiri daripada Suzi, Eiha, Dilla, Mai and Me. Thanks le bebanyak kepada semua eh.
Oklah, pasal dorang ni. Masa memula dulu macam tak delah rapat sangat. Sebab dorang cuak dengan kesinioran saya kot, padahal umur sama jerrrr... Tapi di sebab kan saya seorang yang sangat peramah lagi friendly membuatkan mereka tidak kekok pun. ahahahahaha..
Ape2pun terima kasih banyak-banyak le dekat mereka semua eh. Tak adakan ku lupakan saat2 bergossip dengan rancaknye..lalalalalalaa~~~ usya my fotopages ek.

Thursday, April 10, 2008

Settle

Semalam cuti sebab p company baru amik offer letter. Pukul 930 bertolak dari rumah dan sampai dekat-dekat pukul 11. Lepas tu, kena tunggu pula cik mona ni. Lepas tu dia suruh sain kat acceptance letter. Here is the offer letter.
Lepas tu boleh pulak la dia suruh pergi buat medical check-up. Dah le saya sangat penat sbb malam tu tido lambat gila, bersembang-sembang lagipun sbb dah tahu esok cuti kan. Dia suruh pergi panel clinic dorang dekat area-area situ la. Tak expect pun medical check-up dia agak detail. Kena amik darah la, x-ray la , urin la. Paling tak suka amik darah!wawawawawa.Doktor tu kata ni tak minum air ni. Susah nak cucuk. Seram je.

Balik, sangat penat. Saya terus p beli makan tengahari. Memang tersangat lapo. Tak makan dari break petang semalamnye. Lepas makan, g dentist pulak. Kenapala gigi saya ni banyak sangat lobang? Asyik g tampal je. Penat je mulut ni nganga, dah le kecil macam nak koyak je doktor tu buka mulut ni.
Btw, ada pulak intibiu next wed.. nak pegi ke tak eh?

Wednesday, April 09, 2008

Tuesday, April 08, 2008

Patut ke tak patut?

Patut ke tak patut?

Seorang pekerja yang hampir-hampir nak blah dari sebuah syarikat disuruh berhempas pulas menyiapkan projeknya yang pada fikiran pekerja tersebut sepatutnya di habiskan oleh orang yang masih bekerja di syarikat tersebut?

Patutkah seseorang pergi membasuh keretanya ketika hujan?

Patutkah seorang teman lelaki/wanita merasa kurang selesa kerana kawan teman lelaki/wanita mengupload gambar mereka berdua-duaan? Walaupun perkara telah di jelaskan oleh teman lelaki/wanita tersebut yang tiada apa-apa yang istimewa antara mereka?

Patutkah, seseorang menghubungi bekas teman lelaki/wanita untuk menceritakan masalah yang dihadapi oleh dirinya kerana pada masa itu teman lelaki/wanita tersebut tidak dapat dihubungi dan mereka mempunyai masalah?

Patutkah seorang teman lelaki/wanita bertanyakan pendapat kepada kenalan yang berlainan jantina dengannya tentang masalah yang dihadapi oleh dirinya. Dengan tujuan untuk mendapatkan variasi dalam jawapan?

Patutkah sesorang itu pulang lewat semata-mata ingin men-update blog?

Patutkah seseorang itu sengaja tidak membalas email/call/msg sebagai tanda dia tidak setuju dengan orang cuba menghubunginya?

Patutkah, korang baca je post ni tanda menjawab semua soalan yang dikemukakan?

Patutkah korang tidak meninggalkan komen kepada post ini?

------------------------------------------------------------------------
Soalan yang penulis dapat fikirkan untuk hari ini hasil dari perbualan beliau dengan teman-teman yang suka berkongsi masalah dengan dirinya. Ia dipetik dari perbulan ketika break pagi+petang tadi.
Sape ade pendaapat tentang post ni, sila tinggalkan comment or shout kat sebelah ek.

---------------------------------------------------------------------------------------------------
Oldies kejap
i love this song!

Sayang sayang aduh sayang
O ditelan pahit dibuang sayang
Pabila sudah mabuk kepayang
Hatiku rasa bimbang

Oh risau aduh risau
Semakin lama semakin kacau
Jiwaku hampa tidak tenang
Aduh sayang

Bila siang terbayang-bayang
Di malam hari termimpi-mimpi
Ingin sunting gadis Pak Abas
Tapi sayang sayang orang dah kebas

Sayang sayang aduh sayang
Jikalau sudah gila bayang
Makin kulupa makin mendatang
Aduh sayang

Monday, April 07, 2008

My Weekend

Minggu ni totally dok kat umah aje . Menghabiskan masa menonton TV yang siarannya entah apa-apa. Layan kan ajelah.
Hari Sabtu :
Bangun lambat jugak sbb ada menda yang disetelkan awal pagi tersebut. Setelah settle , tido semula dan bangun agak lambat. Lepas bangun terus membasuh kain yang berbakul-bakul. Dengan cadarnya, telekungnya dan jeansnya.

Lepas selesai basuh kain, saya pun lapa. Sbb rumah kami tak ada mesin basuh, jadi semua kena basuh tangan la. Kemudian,saya telah pun memasak nasi goreng kampung version Kak Yam! hahahahaha. Sebenarnya, rindu dekat nasi goreng kat kampung yang mak selalu buat. Nasi goreng mak tak ada guna kicap, putih je. Saya tak pernah pun masak nasi goreng macam tu. Selalunya saya masak sure jadi warna merah ke itam sbb letak kicap dengan sos. Jadi di sebabkn tak dapat balik kampung, and rindu kat nasi goreng mak. Saya pun try lah masak sendiri...Taaaraaaaaaaa~~Rasanye tak adalah sesedap mak punya, tapi rupa tu dah ada iras2la hahahahaha. Sbb mak dia selalu masuk macam-macam dalam nasi ni. Tapi ape2pun dengan sebiji telur mata+keropok+tomato, saya makan dengan jayanya!

Hari Ahad:
Tribute to my Yellow Adidas watch
Jam ni adalah one of my favorite watch. Beli masa kat UKM lagi, sempena PTPTN terakhir. That means, aroud hujung tahun 2005 or beginning of 2006. Saya memang suka beli something sempena something. Sbb nanti kita akan ingat. And tak adalah kita tak tau duit tu pegi mana kan?hehehehehe Kiranya hampir 2-3 tahun jugak saya pakai jam ni. Jam ni beli dekat city chain KLCC. Tak adalah mahal mana pun, murah je. Pakai jam ni memang dengan lasaknya la.
Baru last month tali jam ni putus. Ingat bawa g kedai nak baiki, tapi orang kedai tu kata harga nak tukar tali jam tu RM60++! Mahal gila! lebih dari separuh harga jam ni. So, dengan selambenya saya pakai getah ajelah nak gantikan tali yang putus tu. Amcam cool tak gua pakai jam ni g opis? hahahahahaha.

Setelah almost sebulan pakai jam dengan getah. Pada harini, jarum saat jam tersebut pulak tercabut! wawawawawawawa sangat sedih! Kesian kat my Yellow watch!! Ada sesiapa nak donate jam tak? hahahaha. Jadi sekarang ni saya pakai jam Adidas yang bagak beso dan sangat berat. Cuba tgok post ni, beli masa baru-baru masuk on dulu. Berat ah jam ni! Tak apalah, saya akan cuba untuk menbedah my Yellow watch malam ni. hahahahahaha

Friday, April 04, 2008

Tax... thanks...sad

Harini ada briefing pasal lembaga hasil dalam negeri.Senangje rupanya, just guna e-filing je. This is my first time, sebab last year tak buat atas sebab saya tak cukup kerja selama setahun. But, this year sebagai warganegara yang nak tengok negara dia membangun saya pun declare la my tax. Lepas isi semua, the system will calculate all the value la. I actually terlebih bayar tax sebanyak rm 349. Sebab every month PCB (pemotongan cukai berjadual)will deduct +-30 from my salary. Tapi start from march last year, saya tukar dari tolak ke pcb ke zakat as zakat pendapatan. Tapi zakat ni for jabatan zakat n9, saya orang perak terasa macam nak bantu rakyat negeri sendiri je. Tapi tak kesah la, untuk pembangunan Islam jugak kan. Mana-mana pun sama aje.

Thanks to emelia sbb ada buat post untuk saya..hahahahaha. siap ade sepanduk lagi. Padahal banner tu ntah berapa kali edit ntah, sbb saya ni tuli jawi+arab memang ejaan ikut sedap mulut je. Dorang redho aje kot. hahahahaha..sila click sini ke emelia punya page and usya my sepanduk. hahahahahaha

Tadi masa lunch break, saya p ke terminal one untuk cari tiket balikke Teluk Intan. Tapi dengan hampanya tak ada tiket pula. Yang ada pukul 12 malam je kat pudu. Dah le sorang-sorang nanti, tak jadi la nak balik malam ni. Kalau ada orang teman saya, saya ONSEMI aje.. Sape sudi teman saya? angkat keybod!! hahahahaha.
Dah le nak cari parking kat terminal tu kemain susah and seram dengan keadaan sekeliling. Takpe la, tak dapat beli tiket, p baya hutang kereta je la. Sampai ofice dah pukul 2pm, sama dengan orang balik solat jumaat pulak. Kantoi bongok dengan orang lain, keluar lebih masa. hahahahahahaha..masa kat locker pulak, nampak boss.Dah le memang kantoi je la kesimpulannye.

Thursday, April 03, 2008

Honey

Malam tadi tak dinner pun. Just makan honey star dengan susu je..Pening nak transfer file saya dari this lap to ke my external hard disk. Lepas ni dah tak ada laptop dah. Tak boleh la nak update selalu my blog. Mmm..kena fikirkan untuk beli laptop sendiri macam kak itah..

Tadi dah hantar resign letter. And company tu setuju nak postpone date to 21. Yeay!boleh jalan-jalan. Teluk intan, melaka, shah alam, jb, alor setaq, kulim? semua gua boleh pigi.. hahahahhaha
Btw, company tu willing to pay my short notice that worth about 4k! lalalalala
Syukur Alhamdullillah.


Wednesday, April 02, 2008

Dilemma

Finally! I've got the offer letter from Spansion, KL. My position would be an engineer 2 , in IT Dept. The job scope should be far-far different from my current job. And it was GOOd! But, it just from thought je. The real one, need to wait le. The offer letter stated that my commencement date on 7 April 2008. It just too sooon! Im just not prepared. How am going to pass over all my projects and my stuff? I only left 2 working days. And Im not yet tendered my resigning letter! Hish hish hish and hish! My boss taking his home sweet time, took half day leave pulak today. I plan to tender my resign today, but macam-macam pula yang jadinya. Hmmmm..
I have asked spansion to postpone my report duty date to 21 or 14. Tomorrow, i will get the answer how. Actually, they rush me to report early because my new manager will go to US for 6 months on 11 April. So, they afraid that i will be" terkontang kanting" because no one will brief about my job responsibility. I suppose that, i will have my supervisor to guide me there. Entahla, really hope that i need some gap between my current job and my new job. I need some rest. Need to recharge myself before start new things.
Sounds mengada-ngada kan? But it just tOoooo sOOOon!

Tuesday, April 01, 2008

Shopping

Hasil bershopingan dengan farah di Alamanda paha hari ahad yang lalu. Farah bawa keta gila laju! hebat gile!! dah le bawak "manual" lak tuh! waawawawawa.. saya kagum dengan savy mu! walaupun sekarang dah anto workshop ek..