Monday, March 31, 2008

Well planned keh?

My weekend tak jadi seperti yang di rancang pun. lalalala. tak explore pun lagi software yang di download. Masa first cuba try la nak cut and paste kat image lain. Sekali original image pun ter-edit sekali da.hahaahhaha..dah ilang muke saya kat image tuh.kuikuikuikui.
Saya masak untuk lunch on saturday.Masak dua lauk je pun.huhuhuhu


Mari rapat! Mari dekat! Lauk Ayam Sambal cap Kak Yam dan Sup Soo-un& fucuk cap kak Yam jugak! Mari- mari MAri- Mariam! hahahhahah
Lepas tu saya telah membeli cadar baru, yang cung giler! sangat bersemangat baru ketika membentang cadar baru ini. hahahhahaha..

Amacam cung tak? ekekekkekeke..
p/s: farah rugi ko xmasuk bilik i ritu.auuuu~~

Friday, March 28, 2008

Well planned Weekend


Poyos tak tajuk post ni? hik3. Saya baru download software untuk foto editing. Cuba untuk download Photoshop CS3 tapi tak boleh pulak. Nak harapkan cik farah kita pinjam CD? hish...jangan harap le. Kepada Harnida pulak, saya telah illegally menginstall software ini ke dalam laptop saya. Tapi trial version je, 30 harije dia kong la.hik3. Jangan ko ambil tindakan tattertip pulak kepada penggunamu yang amat memerlukan laptopnye. ehehehehehehe. Saya mungkin akan menghabiskan weekend saya dengan meng - explore software ini, lantas mencuba untuk men edit-edit. Walaupun saya sesungguhnya amat lemah dalam bahagian ini. Tapi macam seronok kot ek..layannnn~~~~
Lepas tuh, hari ahad ni ada orang nak belanja kat Alamanda pulak tuh! lagila berbunga rasahatiku.Boleh ambil-ambil gambar kat Alamanda lepas tuh edit. Cewah, berangan tak hengat punya penulis ni..hahahaha

Lupa pulak, terima kasih kepada EnSu sebab datang visiting me last Sunday and Tuesday. Lain kali datang la visit lagi saya di seremban yang tak tahu nak bawa hang p mana ni. Dok pusing-pusing still kat situ jugak eh..Btw, jangan jeles le this week i nak pergi Alamanda..lalalalala

Thursday, March 27, 2008

Job Hunting

Went for Second interview at Spansion.Nothing much i want to say. Just HahAhaHaha.. im such a jerk at that time. I just know it from the time i want to apply leave from si tua kutuk. Everything seems not rite!!
I dunno what excuse should i give to my boss about the leave. Sasi la yang memberi idea bernas iaitu pergi renew lessen!!hahahaha.Si tua kutuk pulak perli-perli masa nak sign leave form tuh.. Menci je! Maybe sbb menipu tu la jadi tak berkat interview tuh. So, belajar dari kesilapan eh cik penulis.

Ape-ape pun, doa ajelah yang mampu ku pohon. Mari doa ramai-ramai untuk saya ya.

Go is resigning, she tendered her resign letter yesterday. She is one of my team! lucky her..when is my luck comin la.sad sad sad.

-------------------------------------------------------------------------------------------------
Maybe industry doesn't suit me. I need to change to education field kot?
After the interview, saya sesat-sesat ke UKM. Konon-Konon nak cari jalan paling cepat and paling murah la dari Shah Alam ke UKM, tapi macam lagi jauh je. hik3.
I meet my lecturer, sbb nak suruh dia isi borang TUTOR kat Kustem, hentam ajelah. Terengganu pun terengganu la kan. Dan saya p amik surat referee dari my Ketua Jabatan Secretary for my master application at UTM. Banyak songeh betul la borang-borang ni. Nak itula, ini la. Pening saya! Sebenarnya mak yang agak beria-ria suruh saya sambung or continue with education punya field. Saya hanya khuatir yang my oTAK Sudah berkarat tak dah tak boleh berfungsi dengan baik. hahahahha.

Ape-ape pun, tak kisah kan kalau kita mencuba. Tak rugi pun.

Monday, March 24, 2008

Makan lagi


Saya teleh men-joinkan diri dengan golongan ME ke steam-bot at Seremban tuh. Dia buffet style la. Sorang rm 18 ringgit for dewasa. Nak cakap sedap, tak adalah sangat. Just so-sO ajelah. Saya macam kurang senang je dengan persekitaran kedai ni, agak kotor la jugak. Lepas tu, macam kedai cino. Memang pun cino dia punya taukey! Tapi pekerja dia melayu. Pakai tudung lagi tu. Onhell pun selalu gak buat function kat sini, entah la kesahihan tahap kebersihannye agak meragukan. Saya hanya makan makanan laut saja, ayam+daging tak berani pulak nak makan. Risau-risau kot dia beli kat kedai nyonya or apek mana-mana. Tapi pekerja dia kata, tukang masak kat belakang melayu kak. Entahla...

Friday, March 21, 2008

Lepak

Banyak kali keluar minggu lepas menyebabkan wang dalam wallet semakin nipis. Saya telah melepak n berjalan sebanyak 3 kali dari sabtu minggu lepas. hahaahahahah.

Pergi ke sunway pyramid dengan Kak idah. Telah pun merasai kesedapan donut JCO yang orang dok kata sedap sesangat. Tak tahu nak pilih yang mana satu, just tgok luaran je la. Mmg sedap, lembut sangat! compare to dunkin donut dengan big apple. Tapi masa nak beli ni, kitaorang kena beratur selama hampir 30 minit tuh! Lenguh kaki den ni. Lepas tuh confused nak pilih yang mana. Semua macam sedap-sadap aja. hihihihihihi

--------------------------------------------------------------------------------
Kami telah di belanja oleh dila+mai di Secret Recipe. Saya order apa yang saya tak pernah makan.ahahahhaaa.
Terima kasih kepada korang sbb kasi saya kenyang malam tu.
p/s:attention to faiz&tuang: usya fotopages cepat ada aweks cung!

---------------------------------------------------------------------------------------------
Kak itah @ KL. Kak itah+kak idah+saya telah ke lawyat untuk membeli Laptop kak itah. Kak itah sangat lawak la, pecah perut den gelak dengan dia ni. "Kat kampung haku xda KFc"kak itah kata..macam ne nak order! ahhahaha lawak gile kak itah ni! hik3... padahal pizza pun ada kat kampung kita yang indah lagi permai tuh! Hidup Teluk Intan yeah!

Tuesday, March 18, 2008

Perasan lagi+dilemma

Hai..entah la. Yesterday, went for interview at Spansion KL. Purposely took cuti for the interview because the position offered sounds interesting n make me become excited. Information System Engineer, sound sOoo C00L rite? Masa session tu, semuanye ok-ok aja. Tapi soalan dia sungguh menjerat! Kalau jawab A pun salah if jawab B pun salah. Pening la..Tapi interviewer tu ada puji sket, entahla mmg betul-betul puji je bahasa kiasan semata-mata. Masa baru je start session tu, baru perkenalkan diri. dia cakap "U have good english, do u speak in english at home?" Dengan kecuakkan saya, saya kata nope.Perli haku ke nyonya ni! hahahaha.Lepas tu mulala sesi soal menyoal yang sangat hebat! Suddenly dia tanya about my academic from school time. Saya cakap "my secondary school is sek men convent teluk intan" Dengan tiba-tiba juga dia berkata "Convent school.. do u speak english during school session? " Lagilah saya blur, pehal nyonya ni. Tahu la english i kelaut. Tak payahle nak kondem sampai cenggitu sekali.Saya cakap nope. Dia tanya lagi sekolah tu sekolah orang putih keh? Saya cakap it was sekolah kebangsaan biasa aja. Enaf wit adengan kondem-mengondem my english yek.
Masa session dah nak habis, dia tanya ada soalan tak? Saya cakap tak ada. Dia cakap, are u sure? Lepas tuh saya pun bertanyalah tentang "tut!"hahahah..Saya tanya gaji berapa? Terus nyonya tu berubah muke menjadi singa! hahahahah. marah betul dia. hahahahaha.
Entahlah, tak tau la macam ne resultnya. Tak harap sangat pun.huhuhu
---------------------------------------------------------------------------------------------
Sekarang dalam dilemma nak apply for master. tarikh tutup dah semakin dekat UTM,UKM,UITM ujung bulan ni. Saya nak belajar tapi tak tahu nak amik jurusan apa? ada sape2 boleh membantu?

Friday, March 14, 2008

Perasan jap

Harini pakai baju kurung p kilang. 1st time for tahun ni kot. Hahahahaha. Bila dicongak congak, 4kali je saya pakai baju kurung p kilang sepanjang saya kerja kat sini. Entah kenapa harini nak sangat pakai baju kurung. Mungkin tengok orang lain pakai, terasa nak pakai pulak.MS india pun ada yang pakai baju bangsa kita ni. Ini kan pula saya yang darah melayu mengalir panas dalam tubuh. aicheh
Oklah, lebih dari 10 orang tegur dengan pemakaian saya. Dari semua kaum Melayu ,Cina dan India, lelaki mahupun wanita. ekekekekeke..perasan pulak saya!
Sampai kan mamat bangla kat cafe pun tegur " adik, cantik ini hari" ngeh ngeh ngeh (tuang, ko mesti ingat bagla ni kan? ala yang dulu ko dok ejek2 kita tuh!).hahahahah..
Dah la, kejap terasa berada diawang-awangan.hahahahaha
Ape-ape pun kasi chance la saya perasan cun sekejap ye kawan kawan..ahahahahhaha

Thursday, March 13, 2008

Kusut

Keadaan diri amat kusut!

Terlalu banyak benda di tangan!
Persekitaran penuh dengan godaan
Yang mana harus diutamakan
Yang mana harus ku abaikan

Otak penuh dengan angan
Masa penuh cabaran

Dugaan semakin hangat
Tak ku tahu ke mana haluan
Laluan penuh simpang, tanpa isyarat
Bagaimana harusku lalui
Tanpa petunjuk darimu Tuhan

ALLAH maha besar
ALLAH maha besar


* Doakan untuk saya ya semua

Tuesday, March 11, 2008

Penatnya!

Time: 914pm
Vanue: Equipment Engineer Cubicle, SOSM Office

Still in my office, preparing some reject unit for tomorrow' audit by our SOD123 customer Delphi.Let see what have i done by scrolling down this post. Den dah tak ada tenaga nak taip pepanjang ai..
Manage to prepare the units. Hope esok will be a good day for me and the rest of the team. Just now we had been "kena taruh" by the QA manager. hahahhahah.. btw, our units tersangat lah keciknye. Taik idung korang pun lebih besar kot.. tambah-tambah taik idung suhaib! gagaggagagaga.
daa~~~..pulang dulu

Saturday, March 08, 2008

Rosniyati's Wed

Rosniyati is my sekolah rendah, men, and UKM mate. huhuhuhu. Majlis dia masa hari pilihan raya ritu. Meriah giler! Ramai my ex schoolmate yang datang. Kira-kiranya yang dah tak jumpa lansung lepas SPM dulu pun ada. Ros kawen bawah pedang, sbb husband dia palapes dulu. First time tgok wedding yang bawah pedang ni. Menarik sungguh, saya kind of jakOoon gak la. hahahha. Enjoy more picture at my fotopages page. Apapapun Selamat Pengantin Baru kepada Ros and Husban. Semoga kekal ke syurga.eheks
kepak-kepak kepung kepung ..Selamat Pengantin Barulagak si anak dara
p/s: tahun ni je dok p orang kahwin entah berapa, sampai koleksi baju kurung pun dah recycle! bila la nak kahwen ni..huhuhuhu

Pilih lah

Kepada semua rakyat MALAYSIA selamat mengundi pada hari ini! Undi adalah rahsia yek. Jadi terpulang pada individu. Saya mendoakan yang terbaik untuk kita semua. KITA BERADA PADA LANDASAN YANG BETUL.

--------------------------------------------------------------------
Sekarang saya berada di kampung! Aman tenteram je rase, sbb dah tak payah pikir pasal menda lain. Rumah sedang di renovate. Macam-macamlah rancangan mak+abah ni. Dah habis tanah dah di buat rumah. huhuhuhu~ nanti saya update pic rumah.

------------------------------------------------------------------------
Kilang saya cuti hari isnin ni. Asyik tutup ke kilang sejak kebelakang ni. mmg production slow, dsbbkan economy US slow. ada yang kata gaji maybe kena potong tak lama lagi. lepastuh, maybe sebulan kerja, seminggu cuti sbb nak cut cost. tak tahulah apa nasib saya ni nanti.

Lepas cuti mulidur Rasul, hari jumaat tuh dengar cita. kilang suruh amik force leave. nak tak nak kena ambil juga kan. nak g jalan-jalan macam tak ada kawan. farah, ko kerja keh? Jom la jalan-jalan, JB? Melaka? Singapore? Aquaria? Night safari? hahhahahahah.. jum la g jalan wey! tak pun ajak Ija la. eh tapi ija baca ke blog gue ni? ahahhahahahahah.. nak p oversea!!warrgggghhh!!!

Thursday, March 06, 2008

Banyaknye nak tulis

Sebenarnya dah banyak kali dah post ni di simpan dalam draft, dan dah bertukar tajuk entah berapa kali tapi tak di publish pun. Sbbnye tak ada isi pun yang nak ditulis.Sebenarnya banyak sangat benda yang berlaku. Sangat banyak! Kalau nak di ceritakan pasal kerja, lagi lah banyak! Sangat kusut memikirkannye. Nak cerita kat sini takut geng-geng sekalian akan muntah or boring sbb asik-asik cerita yang sama aja.Tapi sangat STRESS dengan DELPHI AUDIT on this coming wednesday. Totally membuatkan nama saya menjadi glamor seperti "angkasawan negara" bak kata farah.
Boleh pulak tetiba sedang saya menghadap LapTop memerah otak membuat coding, QA datang dan ber kata "mariam, can u come to our meeting at Sephier Room. We need to ask u something about vision." Saya sangatlah blurr sbb QA tu datang nak dapatkan khidmat nasihat saya untuk solvekan masalah mereka? Biaq betik! Dengan perasaan yang musyikil saya pun just pergi ajalah ke Sephier Room, tak pasal-pasal kena fire dengan orang kat dalam tu dengan soalan-soalan yang mencabar minda. Isk, saya buat-buat tak paham la soalan tersebut sbb perlukan masa untuk fikirkan. Pengalaman saya sangat sedikit, kenapa perlu menjawab soalan yang sedemikian rupa!! Bengang je! But at last, saya dapat juga menjawab soalan-soalan mereka. "From my experience la, we will place ROI here and blob this area. We will search for the white area inside the ROI. If there is no white area, maybe with certain percentage. We judge it as reject". Hamik selambe saya bantai je jawab. Tapi macam dorang puas hati la jugak dengan explaination tu. Kesimpulan yang saya berikan adalah untuk jangka masa panjang. Untuk jangka masa pendek macam tak boleh lakukan apa-apa. hahahahaha. Selamba kasi khidmat nasihat kat department lain. Tapi yang best tuh bila dorang cakap kat team member "do u have any question to her? Do we still need her in our meeting?".Saya yang berdiri kat depan white board berdebar2 je kalau2 ada soalan lagi.. Dorang cakap "thanks for your advice and opinion. we will refer to u if have any issue"hahahaha! habik ko! Rase macam expert je. padahal tadi mmg soheh-soheh bantai semata-mata.
Kepada kawan-kawan + family yang selalu menyapot saya untuk terus kerja terima kasih bebanyak [farah, ina, faiz, suhaib,lin, tuan, emelia, kak izan +++ and my famili]

Wednesday, March 05, 2008

Andai ku Tahu

Andai ku tahu….
Kapan tiba ajalku…
Ku akan memohon tuhan tolong panjangkan umurku…

Andai ku tahu…
Kapan tiba masaku…
Ku akan memohon tuhan jangan kau ambil nyawaku…
Aku takut akan semua dosa dosaku…
Aku takut dosa yg terus membayangiku…

Andai ku tahu…
Malaikatmu kan menjemputku…
Izinkan aku mengucap kata taubat padamu…
Aku takut akan semua dosa dosaku…
Aku takut dosa yg terus membayangiku…

Ampuni aku dari segala dosa dosaku…
Ampuni aku menangis ku bertaubat padamu…
Aku manusia yang takut neraka…
Namun aku juga tak pantas disurga…

Andai ku tahu….
Kapan tiba ajalku…
Izinkan aku mengucap kata taubat padamu…
Aku takut akan semua dosa dosaku…
Aku takut dosa yg terus membayangiku…
Ampuni aku dari segala dosa dosaku…
Ampuni aku menangis ku bertaubat padamu…

Tuesday, March 04, 2008

Kerja Kerja Kerja

Hmmm..
Peningla harini!
Mata sudah juling!
Otak lagi pening!
Kepala sudah pusing!
Hati lagi runsing!
Cakap macam keling!
Tekak sudah kering!
Perut sudah migrain!

~BAik Gua balik goreng Nugget ecah dari gua berterusan pening kat sini! esok ade presentation, guanye ppoint still tak siap lagi. Mmg nahas kamu esok!. Pasti kena taruh cukup2 dengan section Head! silap2 lu kena terminate beb!~~


Monday, March 03, 2008

Job seeker termashor!

Telah pergi mencuba nasib ke career fair bersama cik opy. Eheheheh.. Kami adalah penjejak kerja termashor. tapi opy lagi masyHoOOr la sbb dia jobless. ekekekekeke. Kiranya saya second ah. Janji dengan opy jam 12 kat putra KLCC tapi apakan daya sbb keluar rumah dari shah alam pun lambat. Sampai dalam pukul 1230 ah. Jumpa kef and cyntiah kat Dunkin putra. Gelak-gelak tak hengat punya! Biasalah kalau geng telah bertemu. Saya sempat makan seketul donut la sbgai alas perut sbb mmg tak makan dari pagi. Thanks la opy ek sbb teman i p career fair ni, tanpamu disisi pasti kita sesat ke kl convensen center yang tak pernah ku jejaki. Ko mmgla suka kasi i pengalaman baru..ni yang i sayang u ni. Ahahahahah. Agak lama jugak la kat career fair tuh, sampai 4++ baru kuar. Banyak jugak yang kitaorang apply.Sbb pun dia pakai scan barcode aje, soOOoo makin rancaklah kitorang scan kat semua company.Hahahahahaha..
Banner Career Fair Tersebut

my resume

Sedang jampi-jampi and doa my resume
opy+aisyah(vogue)+ uwa

Seteleh penat mengcareerkan diri, opy pun bertemu dengan kawannye cik Aisyah yang ala2 vogue gitu! mmg class ah dressing dia. dah ah cung! opy, bila ko nak pakai deress macam gitu? huhuhuhu. Saya+opy makan spegeti bolognaise yang saya rase 3 tahun dulu. Sebenarnye dah almost 3 tahun saya dah tak p klcc ni. Masa tuh nak cari putra dia pun saya dah kompius-kompius. ahahahahah.oklah, enjoy lagi banyak pic kat my fotopage ek.