Friday, November 30, 2007

yeeepiee!


berjaya beli tiket air asia!! balik langkawi nek flight!!...economy promo lak tu..hahahahha

EE Bowling

Junior Equipment Engineer organize bowling and pizza.But sebagai senior yang otai,Saya datang lambat lantas tak dapat makan piza, dapat main bwling saja.padan muke! i played quite well malam ni.aicheh sbb dah lama sangat tak main.last sekali rasenye last year kot.Kira boleh tahan la, pin dalam 90-120 kira oklah bagi pemain amatur macam saya.Nak kira mata pun tak tahu.hahahaha.
saya, tuan,ija,yin+ lim datang lambat sbb mmg macam malas gila nak datang!sbb esok kerja! lagilah kalau nak main2 bersungguh2 ni aicheh.saya satu team dengan ija+ other vision engineer.lawak je lain.main baling sesuki hati je..hahahah.kami dapat rm100 untuk makan sbb kami datang lambat n pizza dah habis..hahahhaha soOOOO,kami makan kat aleez.sedap gak la sbb dah lapo semua pun bantai..hahahahha
usya la my fotopages untuk melihat split terhebat abadini.hahahah

Wednesday, November 28, 2007

3 option

syukur Alhamdulillah sbb my company has changed our (EAP Program) contract policy!!yepie!!!tapi ada juga yang tak bestnye!we have 3 option :

1. stay with old contract. bond RM15k for 2 years..
2.volunteer give back "sign on bonus" ,RM 5k to company and the bond will be waived.if stay until 18 month, company will give back the 5k as an Incentive but in Sijil Simpanan Premium <-can resign anytime with 2 month notice
3.keep the 5k and serve the company until the 18 month. within this period,if want to resign.must pay back the bond.refer to the old contract bond calculation.

soOO.. which option should i choose??fening la pulak.. but saya prefer the option no2! mau pinjam duit dari sape ya? ALONG?huhuhuh...

Monday, November 26, 2007

sakit

bahu saya sakit kenapa ek? n hati saya sakit jugak..mengapa ek?

Wednesday, November 21, 2007

help!

banyak menda yang memeningkan kepala datang!!lots of problemo datang menimpa nimpa!!huk3..yesterday, my boss sent me an email yang really make me sick!! while im reading that email, tetiba pop out another email from QA that make me bertambah-tambahlah sick! haiyoO

Meeting minutes for Tsop6 vision system,
1.The benchmark vision will be changed to internal develop vision which will be taking over by Mariam.
1st proto type vision testing : ww51’07 Resp : Mariam
2.1st internal vision ready for fan out to other Tsop6
Due date : ww02’08 Resp : Mariam
3.Prepare reject sample for Tsop6 on chip package
Due date : ww51’07 Resp : Chris

macamne nih!ww 51?now already ww47!!MISSION impossible tuh!!tadi after meeting pun peningkan my kapla yg telah sedia pening..i know that im quite free now,but please give me some work that i know how to do!!oh boss,please understand my interest!! don't make me suffer running here and there but end up is nothing!! i am sick n tired to ask people, penat dah menyibok2 dengan org penat dah buat kerja yang yg ntah pape xtau hujung pangkal..Hmmm...duno lah..just follow the flow je lah, n don't go against the flow<-pesanan my bos.

Monday, November 19, 2007

Interview day

pening kepala to fikirkan baju ape yang nak pakai for interview.lastly, pakai kemeja n slack itam yang dah lama gile tak pakai sbb dia boot cut.n rase macam pelik.hahah..at first, i thought to wear baju kurung je.sbb kan senang n nampak ayu..xpasal2.tapi Yanie call n cakap better to wear blouse. i wear blouse coco color yang"boria " dengan farah..sbb kitaorng beli baju yang sama masa shopping at one utama haritu.one more benda yang pening adalah pasal kasut..saya yang ranggi-la ni mana ada kasut bertumit dan bertutup.luckly ade kasut konvo!yEppie...selesai masalah pakaian!btw, kasut konvo tu pakai sekali je masa konvo haritu n dah almost setahun dia berada dalam kotak kat dalam bonnet mr red.nasib baik tapak dia tak lekang sbb panas ek..tudung pulak pakai tudung yang dibeli kat pasar malam bangi kelmarin.

bangun agak pagi jugak, around 8am.sbb interview at 10am.so, bajet2 bertolak dalam pukul 845la.tapi! saya telah terlambat!maybe sbb saya make-up kot..kuar rumah dalam pukul 850.tapi! tetiba cek wallet, duit tarak! tinggal 15 inggit je.ngam2 untuk tol je tu.so..bergegas p ke BSN n kuar kan duit bertolak +- pukul 915! dan saya cuak gile sbb mmg macam tak boleh nak sampai pukul 10 kat motorola tuh..saya bawaklah laju2..hahhaha tapi hujan pulak.terpaksa jugaklah slow sikit..n sampai kat sana ngam2 sajalah pukul 10..hahahaha
sampai-sampai je dah suh amik test UNIX,JAVA and C.hahaha saya bawa notes masuk dalam bilik tu dan bajet-bajet nak tiru.tapi saya pun tak tau ape yang nak ditiru dari notes yang diseludup masuk tu.hahahaha..sejam test tu.mmg teruk gila la.. banyak gila yang tak jawab daripada yang jawab.hahahahaha..
lepas exam baru ada face to face interview.part ni lagi lah teruk nyer!! siyes teruk!! diaorang xpaham my current jobs.they just could not imagine how is the vision system.huhuhuhuhu~~~lepas tu,soalan dia xdelah techical pun,semua nye macam management saje.malangnye saya yang tak tahu nak jawab..hahhaha

habis interview dalam pukul 12 la..balik semula ke senawang,then singgah kat mcd beli nugget.sbb dah sangatlah laparnye!hahahah..lepas tu masuk opis semula and do my daily jobs la.

Saturday, November 17, 2007

trip to putrajaya

i went to cyberjaya n putrajaya.went to cyber coz want to "cari jalan"ke motorola..i have an interview on monday.sOOo,lebih bagus kalau tahu jalan ke sana kan? so, xdelah terkocoh-kocoh cari jalan nanti. i went with hija...Yepie!!kami tak sesat pun walaupun hija confused dengan map yang diberikan..pusing2 kertas dia tgok map tuh..lawaks je lah..tapi kami berjaya sampai dengan jayanye..huhuhuh MOTOROLA..hello..Moto..building dia cantik lah jugak tapi sangat kecil if nak compare with onHELL ni..maybe 1 per3 kot.huhuh..yelah, only IT dept je yang kat motorola cayberjaya ni..after berpusing2 dia cyberjaya melihat building2 yang cun dan cantek..siyes cantik..tapi kawasannye agak sunyi..n jalan raya macam xde keta.boleh bawak sesuki hati je la..hahahah..kadang2 termakan jalan orang sbb dok usya kirikanan.luckly xda papela.
Rite after berjaya menjejaki my MOTOROLA.we decided to go to putrajaya n have our solat ASAR at MASJID PUTRA.saya hentam2 saja drive ke putrajaya tu,sbb signboard mmg banyak.after solat.startlah sesi ambil-ambil gambo..i think more 100pic kitaorang snap.hahaha..sbb masa pergi tu my digicam memory agak kosong, n masa balik dah full hahahaha..mmg amik gambo sakan la.dengan aksi-aksi photographer amator hahahaha..nasib baik tak terjatuh camera tu.. tapikan mmg building-building kat sana sangat cantik..serious terkagum!along dataran rakyat mmg la kiri kanan dia penuh dengan pejabat kerajaan yang cantik-cantik.lepas tu kami p naik both jambatan.jambatan putra n tak ingat nama lagi satu jambatan.totally macam pergi ke dunia lain.smart ah building n lanskap dia.do visit my fotopages kalu nak tgok gambarnye =p
after bergambar diputrajaya, suddenly teringat yang ade pasar malam kat bangi!.yeeepiee lagi sekali..dah bertahun tak p pasar malam bangi yang hevoc tuh..n guess what, masuk-masuk je paso tu....saya nampak mamat yang "ehem-ehem"dulu selalu usya dia di cafe kolej.ke dia yang usya saya?ahaks..tapi dia xperasan saya pun..hahhha..xkesah lah..saya beli 2 helai tudung pramit.tdung ni susah nak cari kat senawang ni..so,walaupun harga dia agak mahal compare yang hija pernah beli.. saya angkut dua!hahahha..eh, lupa we had our solat MAGRIB at masjid ukm.Sampai senawang +- pukul 10 la kot.dan kami beli 3 dvd!ceritanye kami pun xpernah dengar sbb kat seremban ni susah sangat nak dapat dvd pirate..

Friday, November 16, 2007

azam

i think i've been talking too much!! orang kata banyak cakap nanti banyak dosa..then bila dipikir-pikirkan semula,sure2 dosa2 saya banyak bertimbun2 hasil dari cakap banyak..:( tuh baru dosa dari cakap banyak je..xcampo lagi dengan dosa2 dari aspek yang lain..YA-ALLAH...ampuni dosa hambamu ini..
oleh sebab itu, saya telah pun membuat AZAMuntuk tidak bercakap banyak lagi..maybe susah untuk berubah tapi saya MESTI berubah!!!
Kepada kawan2 maybe lepas ni saya akan kurang bercakap..soOo,kalau saya terlebey cakap..please tegur ek!!!Tolong ek!!!and jangan paksa saya cakap banyak!!hahahhahaha~~~~InsyaALLAH, doakan 4 me..
one more thing.i have some issue with someone...kesahnye melibatkan tentang terfoward msg melebihi dari satu kali.sound macam lawak je.. tapikan bukan saya je facing the same problem,FARAH juga!!! hahahha.farah kita senasib keh?xpasal2 kawan si farah ni nak cari gadoh dengan dia pasal fward2 email ni..siap balas2 SENGAL lagi.wakakakakah..siyes lawak gile situasi ini!!about my case,malas nak layan orang tuh sudah..setel..huhuhuhu..
pesanan : beware when fwarding any email or sms.hahahhahahah

Thursday, November 15, 2007

Hahahaha

Sepatutnya malam tadi saya study for interview, this coming Monday.But guess what happened??Sbb tak berapa dapat nak concentrate with my study dan dah lama tak study..Sooo my brain susah gila nak accept..macam dah tepu walaupun baru baca 2 baris ayat from 10 pages note!hahahhahahaa...Coz terlalu boring saya ternampak my camera lantas saya menjadi MOdel!!wawawawawa~~~oklah..lepas penat menjadi model,saya pun tdo!!hahahah
amacam ade bakat x? gaya pegang beg paling macho wit my baju zirafah(given by kef last 2 year)!hahhahah

Tuesday, November 13, 2007

tools


saya ade tools but seldom use..b4 ni bila desperate nak ade tools xde pulak la yang nak kasi..ni allen key sampai 2...ni smua sbb ramai dak2 yg berenti ko dapat kat saya la barang2 dorang..berat ah my bag,sbb kena carry menda ni kemana2 saja.. ke cafe..mahupun ke toilet...my tengkok selalu sakit2..sbb beg tu kena bawa silang..huhuhuh..oklah..xde pape nak nak tulis da..


Friday, November 09, 2007

Mungkinkah?

mungkinkah gembira menjadi ikan?
mungkinkah gembira menjadi pembela ikan?
mungkinkah gembira menjadi penternak ikan?
mungkinkah gembira menjadi pemancing ikan?
mungkinkah gembira menjadi pengail ikan?
mungkinkah gembira menjadi penonton ikan berenang?
mungkinkah gembira menjadi penjual ikan?
mungkinkah gembira menjadi suri2 rumah yang membeli ikan?
mungkinkah gembira menjadi pemakan ikan?
mungkinkah gembira penggoreng ikan?

mungkinkah gembira menjadi orang yang tulis blog ni?
mungkinkah gembira menjadi orang yang membaca blog ni?
mungkinkah gembira menjadi orang yang memberi komen di blog ini?

mungkinkah gembira menjadi mariam azwa?
mungkinkah gembira menjadi ibu mariam azwa?
mungkinkah gembira menjadi ayah mariam azwa?
mungkinkah gembira menjadi keluarga mariam azwa?
mungkinkah gembira menjadi sahabat-sahabat mariam azwa?

mungkinkah gembira menjadi...
mungkinkah gembira menjadi...

mungkinkah gembira tidak menjadi apa-apa di dunia ini?
hurmMmmmm...entahla..kan..huhuhuhu~~~
mungkinkah gembira menjadi ape ek? any suggestion?

Monday, November 05, 2007

Bankrupt!!


last saturday saya telah ke midveli bersama cik farah adila si kaki soping =p..dia telah mempengaruhi saya untuk membeli barang-barang yang mmg saya impikan..aicheh..kerana farah adila si kaki soping ni la saya berhutang dengan bank...hahahhahah...PEACE!!huhuhuhhu~~ xdelah..saya telah membeli
1.sehelai seluar jeans levis
2.segalas handbag esprit
3.sehelai tshirt conbes..
huhuhh~~~Duit terbang tapi penuh kepuasan!! aicheh,,huhuhuhu~~berbaloi jugak sbb hari2 tensen2 p opis.lepas tuh go shopping!!!hahahha...
again!! my work still.........na...............malas nak cita..kang korang muntah nak baca..lagi2 mr su yg dah xlaarat nak layan ..hahahahahhaha

Friday, November 02, 2007

Terrible, horrible, miserable


Hohooho..pening nak pikirkannye..
Masuk harini dah 3 days beturut2 saya pulang lewat ke rumah!!ayayai.N masa kerja..sangat lah penat..sebab kena berdiri dengan lamanye.Can u image about 5 hour of my working hours saya berdiri?N can u imagine in 5 hour saya berdiri saya akn berdiri at least 2 hour non stop eh..non duduk..huhuhuhu.Sangat sakit tumit saya..bagaikan nak tumbuh lagi satu tumit rasenye.Then mariam azwa akn buat aksi taknak pakai kasut di line..hahahahha..siyes rase dah xnak pakai kasut da..

Btw..along this 3 days, we(me n then) has tested his(then’s) project. “Agilent Vision Conversion".menda ni sbb nak replace existing vision that we bought from vendor n sbb dah lama..vendor dah tak nak datang to support.sOO..we r migrating it to inhouse punya softwarela.. faham x?hahahhaha...This damn susah punya project shold be completed by end of this year. According to the schedule la kan.But till now it was still under testing stage .the code, hardware stup,triggering,monitor,keyboard,signal,wiring and all the things was done by then before.
Me!! Me!!! And again ME!!!Mariam azwa the blurry and ntah papenye vision engineer was assigned to continue the damn project as then is resigning!!!And he only left about 4 days in ONHELL…what the HELL la kan..huuhuh~~~it is a hard time 4 me!! Ive tried to go through the code, but coz im not that good n usually get bored with looking at the bunch of same dull character on the skrin….soooOoO…I just can tahan about 1 hours per day to understand the code.hahahhaha…teruk betoi la…I need something Interactive! Yang ade calor2 ke..animation ke.. Programming is a dull thing!!!! Serious!!!
Ok, lets talk about tesing the progam..i don’t think that this program can be by off by QA before then leave…sbbnye tOoo much of bugs!!! It creates a lot of over rejects and under rejects!!!
Operator need to do reworks for the unit that go through under this damn program!.hahahahha..Sooo…after this all this issue akan berada diatas bahu Seorang budak pendek dan gemuk bernama mariam azwa!!she need to manage all the rejects.. n she need to fanned out to 7 machine.hahhahaha..ajaiblah kalau budak pendek n gemuk itu mampu lakukan.. And one more thing, my work load semakin bertambah!!! Saya ade more then 100 machine to take care!! 1 technician and budak pendek dan gumuk itu..hahahhaha

Oklah..i really pray that I will get new job…u guys pray for me jugak eh..oklah maybe new job is TOOOO much..
At least an interview…huuhuhuh~~~

Btw, 2 morrow im going for midveli…soping2…walaupun duit xde!!hahhaha…tapi kad kredit ade… bulan depan baru baya..huahauuahuahuahuahah