Monday, January 22, 2007

my Maaf hijrah


Maal Hijrah, which is also called Awal Muharram, is an important day for muslim. It falls on the first day of Muharram on every Muslim calender year, which is the first day on muslim calender.

The meaning of Maal Hijrah in English is migration. On this day, Muslim remember Nabi Muhammad S.A.W migrate from Mekkah to Madinah on the year 622 A.D. Besides, Maal Hijrah also mean changes from bad to good side and can be said as starting point and evaluate inner-self on self achievement.

Awal means begining in English and Muharram is the first month of muslim calender. In another words, this is the first day in Muslim calendar. Therefore, this is also the new year for all Muslim.

This day has became an important religious day for all muslim.
------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------
tu maksud sebenar Maal-hijrah..(yg di cari dari internet) but maybe ade banyak lagi maksud2 yang lain dari perspective yang lain kan?? kan?? hope dengan dah berlalunya Maal Hijrah thun ni..mariam azwa akan berhijarah menjadi lebih matang (^_ ^)//..aichey..lagi pandai membuat keputusan..lagi pandai menguruskan kewangan..lagi pandai menguruskan masa..lagi pandai menjaga hati orang...lagi pandai..lagi pandai...semoga segala yang tak pandai menjadi lebih pandai la kesimpulannya..hehhehheeh..
mariam azwa juga sangat bersykurlah kerana dapat merasai tahun baru ni..semoga ALLAH panjangkan umur mariam azwa dan dilimpahkan rezeki yang melimpah ruah..semoga ALLAH memberkati dan mempermudahkan segala perjalanan hidup mariam azwa...dan juga mengampuni dosa mariam azwa yang tak terhingga..sentiasa membuka hati mariam azwa untuk terus beribadat kepada mu YAALLAH..
dekatkanlah diri mariam azwa dengan kebaikan dan jauhi dirinya dengan kemungkaran
=amin=
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
dan pada maal hijrah yg lalu juga..mariam azwa telah membeli sebiji tv..sangatlah mengkompiuskan ketika membeli tv ini..sbb dah elok2 pikir nak amik panasonic punya..siap dah nak tulis resit dah..aleh2 ade amoi cina ni pulak datang..jagan beli panasonic katanya..sparepart sush nak cari..huhuhu~~~dah le b4 decide nak beli tu dah mmg konpius tahap mencari hape ntah.ni semua amoi cina tu yang bersalah..bangang je..hahah..but at the end..mariam azwa membeli tv jvc 21'..ehhehehe..penting kan membeli tv ni..nanti kalau dah kawin tak payah beli lagi..aichey..((ko kawen ke mariam azwa??))hahhahhah,,,lepas ni nak beli peti ais aa pulak,,huhuhu~~~


oklah,,ni carita unutk harini pula..disbbkan mariam azwa akan ade trainin kat kuala lumpur dan mariam azwa tak tahu jalan untuk kesana...saya telah mengajak kawan saya untuk menunjukkan jalan..kirenya jalanya tak adelah susah sangat ..tapi cuba takut jem time tuh..kalau jem mariam azwa akan menjadi cuak ...hahhha...so..kesimpulannya,,mariam azwa akan menaiki tren ke hang tuah dan akan berjalan terkedek3..ke dbp itu sambil membawa lap top..hhuhuhuhuh~~~~~~~~

No comments: