Monday, January 22, 2007

my Maaf hijrah


Maal Hijrah, which is also called Awal Muharram, is an important day for muslim. It falls on the first day of Muharram on every Muslim calender year, which is the first day on muslim calender.

The meaning of Maal Hijrah in English is migration. On this day, Muslim remember Nabi Muhammad S.A.W migrate from Mekkah to Madinah on the year 622 A.D. Besides, Maal Hijrah also mean changes from bad to good side and can be said as starting point and evaluate inner-self on self achievement.

Awal means begining in English and Muharram is the first month of muslim calender. In another words, this is the first day in Muslim calendar. Therefore, this is also the new year for all Muslim.

This day has became an important religious day for all muslim.
------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------
tu maksud sebenar Maal-hijrah..(yg di cari dari internet) but maybe ade banyak lagi maksud2 yang lain dari perspective yang lain kan?? kan?? hope dengan dah berlalunya Maal Hijrah thun ni..mariam azwa akan berhijarah menjadi lebih matang (^_ ^)//..aichey..lagi pandai membuat keputusan..lagi pandai menguruskan kewangan..lagi pandai menguruskan masa..lagi pandai menjaga hati orang...lagi pandai..lagi pandai...semoga segala yang tak pandai menjadi lebih pandai la kesimpulannya..hehhehheeh..
mariam azwa juga sangat bersykurlah kerana dapat merasai tahun baru ni..semoga ALLAH panjangkan umur mariam azwa dan dilimpahkan rezeki yang melimpah ruah..semoga ALLAH memberkati dan mempermudahkan segala perjalanan hidup mariam azwa...dan juga mengampuni dosa mariam azwa yang tak terhingga..sentiasa membuka hati mariam azwa untuk terus beribadat kepada mu YAALLAH..
dekatkanlah diri mariam azwa dengan kebaikan dan jauhi dirinya dengan kemungkaran
=amin=
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
dan pada maal hijrah yg lalu juga..mariam azwa telah membeli sebiji tv..sangatlah mengkompiuskan ketika membeli tv ini..sbb dah elok2 pikir nak amik panasonic punya..siap dah nak tulis resit dah..aleh2 ade amoi cina ni pulak datang..jagan beli panasonic katanya..sparepart sush nak cari..huhuhu~~~dah le b4 decide nak beli tu dah mmg konpius tahap mencari hape ntah.ni semua amoi cina tu yang bersalah..bangang je..hahah..but at the end..mariam azwa membeli tv jvc 21'..ehhehehe..penting kan membeli tv ni..nanti kalau dah kawin tak payah beli lagi..aichey..((ko kawen ke mariam azwa??))hahhahhah,,,lepas ni nak beli peti ais aa pulak,,huhuhu~~~


oklah,,ni carita unutk harini pula..disbbkan mariam azwa akan ade trainin kat kuala lumpur dan mariam azwa tak tahu jalan untuk kesana...saya telah mengajak kawan saya untuk menunjukkan jalan..kirenya jalanya tak adelah susah sangat ..tapi cuba takut jem time tuh..kalau jem mariam azwa akan menjadi cuak ...hahhha...so..kesimpulannya,,mariam azwa akan menaiki tren ke hang tuah dan akan berjalan terkedek3..ke dbp itu sambil membawa lap top..hhuhuhuhuh~~~~~~~~

Friday, January 19, 2007

finished!

harini quite kelakar lah..sbb manager tak de.. dah berhempas pulas tak tdo malam nye..aleh2 biler nak present BL xde ah pulak..hahhaha..tapi kerjanya dah siap ah..hope can have a nice wiken la..hahahha..
ni lah rupa interface tu..siap boleh function sekali..hahaha..tapi banyaknye dummy je...tensen jugak nak sampai ke tahap ni..boss banyak giler suh tuka2..kejap nak macam ni..kejap nak macam tu..hahahah..ade time tuh sipa suh edit code depan dia lagi..hahha..mata nak mariam azwa bengkek semacam je..hhahahahah,,dah le tak dapat pikiak pulak time tu..sebab dalam hati dok kutuk2 dia je kan..ahahahha



<-----NI---->lah interfacenye.. oklah..isnin cuti.. then selaasa ade tarining kat KUALA LUMPUQ>>tapi xtau nak p macam ne..my boss nak tunjuk jalan katanye...hahha ya rite..tak kuasa tau...hhahah

Monday, January 15, 2007

work..work..work



mariam azwa...just tutp mulut n buat kerja ok!! lagi ko tak buat kerja lagi banyak la kerja ko!!..~~~~jangan banyak nak komen2 eh..huhuhuhu~~~,,make this year tahun yang intersting..:)

eh lupa nak habaq..last wiken my best fren yatee datang ke senawang..huhu~~~ lama jugak lah tak jumpa yate...

gemuknye saya di banding dengan yatee ni..jeles!! giler...nak kurus jugak..macam ne ni!!!


minum2 air kelapa di tepi pantai yang indah..sedap lak tu~~~windu nak lepak dengan kawan2 semua..hukkuhkuhuhkuhukh..

oklah nak balik dah..saya mempunyai banyak kerja yang tak terhingga!!,,hukukhuk.doakan unutk saya ya..hope xkena marah..kena submit this friday,,,

Wednesday, January 10, 2007

newyear = new life??

newyear = new life?? ye ker?? sape stuju angkat keyboard!!!..hahhaha.but for me sama je..huhh~~~my life is just the same..go to work..sit..n do some code..then go back..tdo..then tomorrow come again to work..hahahah..sound boring tak?? boring kan???...but..life must go on jugak..huhu~~~

oklah..by end of this week i akan pindah ke rumah baru..rumah yang agak senyap kot compare to my old house..sebenarnya rumah lama tu ok je...just rase sesak je dalam bilik tu... banyak sangat barang..of course la bukan barang saya..lepas tu nak sapu pun susah sebab banyak sangat barang orang kang sukati je ubah2,,kena plangkung dengan roomate sendiri lak..hahhaha..but kawan2 kat rumah lama tuh mmg superb lah..mmg sayang nak tinggalkan...but what 2 do new year = new house??hahahhaha...tapi still kawan baik lagi dengan budak rumah lama tu..dorang sikit punya sayang kat saya ni...tak bagi pindah tu..marah2 saya pindah..huhuh~~saya rase sungguh terharu..mak kata

" kalau kita perangai baik dengan orang...orang akan sayang kita""
hope saya disayangi oleh semua orang lah ek..huhuh~~~sape sayang saya angkat keybod sekali lagi..hhihihihi~~~~~~~~~~........
oklah..bercerita pasal new yer ni..baru je masuk tahun baru..dah kena fire fire dengan bos..katanya projek lembab..arrgh...p mampus la di tu..kalau nak cepat buatla sendir..ape ingat haku ini nak sangat ke buat menda ni..aicheh..emosi lak mariam azwa...dah hari2 kalau dok push2..mau i push my resigning letter kang..aicheh..marah bangat nampak...hahhah...hentahlah..tapi mmg diakui project ni mmg lembab!!sebb mechanical part dia pun macam sipoot!!vendor pun macam semut...hhahahha..panda je cakap pasal orang..pasal my part pun macam hampeh je...hahhahaha...tak siap2 gak..sebb kan if buat ni sungguh3..kang mechanical partnye siap..kena redo balik..kena set all the parameters again..n again..n again...hahhha..sorilah kalau korang tak paham ape yang di perkatan...but tuh yang ati ni nak cakap...hahhahah
oklah..banyak pulak cerrita ni..btw,ada dak trainee baru masuk..huhu~~~ensem bangat...boleh usya..rambut botak lagi..auuuuuuu....besh2

Saturday, January 06, 2007

last day in rumah!

malam ni is my last night kat rumah yang best ni..esok dah balik semula ke negeri sembilan..@ senawang yg horror..aichey..malasnye..dah le macam nak angkut banyak barang..radio..pinggan+mangkuk..iron.kettle..bantal baru beli..hentah ape lagila barang2 rumah yang need to be angkut..huhu~~ almaklumla..kan nak pindah rumah baru..huhuhauhauhau

oklah...sementelah musin tahun baru ni kan..sharusnya sebagai insan yg mempunya matlamat dalam hidup..kita kena ada azam kan?? ye ke??..xpelah supaya mariam azwa more motivated next year...saya telah pun mmbuat azam..hahahah..tapi xtau lah dapat dicapai ke x,,,

1. keje dengan lebih bermotivasi..always remember..takde keje yang senang kat dunia ni..dah dapat keje tuh kira dah bernasib baik...patut bersykur..
2. lebih banyak membuat membuat menda berfaedah dari komplen menda yang tak berfedah :)
3. lebih banyak kan amal ibadat yang sememangnye masih kurang..YA ALLAH rahmatilah hambamu dengan ini~~~amin
4. control diri dalam bersopin..huhuh~~~walaupun mariam azwa mmg pandai control sebelum ni..
5.kumpul duit banyak2 supaya dapat membeli honda jazz..hahahaahahahah

oklah..tak dapat berfikir dengan lebih lanjut lagi kerana sekrang sedang kemas barang sebenarnye..huh~~lagipun banyak nyamuk lak malam..
apa2 pun i really feel macm xnak balik esok pagi jam 9..malas sangat..kerja pun tak siap lagi.hohooho

Wednesday, January 03, 2007

cuti lama


isk3..masa dengar kilang shut down rase macam lama je cuti tapi..tup2 dah hari rabu..esok dah kamis...ahad or sabtu dah nak balik..Isnin dah keje...WWaaaaarrGGhhh,,,i hate the feeling masa nak start keje..hukhukhku..rase macam xnak pergi sangat!! but what to do..hihihi..

oklah..banyak menda yang berlaku..
1. saturday -drive all the way from senawang to teluk intan
2.ahad - Raya Haji.malam tu ade kenduri akmal naik buaiyan
3.isnin- kemas semua barang kenduri,,kezen datang kait rambutan
4.selasa - p pekan cuci gambo+ beli kain baju kurang yang tak lawa tapi rege 48.00hahahah..rugi je
5.rabu - my boss yang bang- ang come to teluk intan!! hampeh je

so,,,semua full la jadual saya...so.. keje saya tak sempat untuk di siapkan..hahhaha

........gambar sekadar hiasan.....

kereta saya tak boleh kuar..parking penuh laman....

bergumbira mengait rambutan