Friday, December 29, 2006

yeay!


fuhhhhhhhhhhhh.....lama gak tak hapdet blog ni..lama ke??hahhaa..tapi rase macam tak lama pun..hahhaha...kat onsemi ni network dia slow bangat sebb earthquake kat taiwan tu.. n also ade problem kat hongkong punya server..so,kena main tukar2 pulak dia punya proxy...huhuh~~~so..ni tuka barulah dapat online dengan agak laju...

oklah..this week agak penat gak sbb
this week menjadi organiser untuk 2 occassion yang agak kecil tapi memerlukan komitmen yang tinggi aichey..hahahha...macam je seorang yang best..

oklah..1st (27/12) untuk Sign-On Second Phase function..majlis ni untuk EAP yang dah sain contact for 2 years..so,,all the EAP yg dah sain..moved to second phase la.kununnye.
huhuh~~so ada bagi yellow tshirt la pada kami2 ini..so im the one yg uruskan menda ni.email kan kat bossesnya..tapi go pun ada jugak lah tolung2..:)



tgoklah..im the only malay gurl kat situ..auuuuuuuu....

then masa 28/12 pulak kena buat dinner at WINDmiLL...huiyooooooooo~~nak kena kutip duitnya..kompemkan menu2nya..hahhahah but mariam azwa cool je..bill kitorg ritu 607 tau,,huhu~~ kutip duit 400++ je...boss baya balancenye.. sbb dia yang nak belaja tukey,,first time makan tukey...rasenye macam aYAm je..huhu~~~


oklah dah selesai menghapdate..walaupun banyak gak yang ank tulis tapi masa xsempat lah..huhu nak balik ni..nak p tgok rumah baru..hahha..

oklah ONSEMI akan shutdowm selama seminggu!!! uwa balik kampung esok pagi..yeah2...

cuti lama..

Friday, December 22, 2006

today is today

again..today xde SV..ntah pape la jadi kepada diriku ini..huhh~~~mmg sohih tak buat keje...hhaha..semalam saya telah membeli brooch baru...beli 2 set..satu nak bagi kat kak yang..hehhee..saya punya yang warna pink..kakyang nye yang warna hijau,,yang kale biru tu lama punya..saje je nak bagi nampak banyak sikit koleksi..hahhaha~~~



harini nak p ke umah kak uda sebab esok dia ada kenduri..mak pun turun dari teluk intan.,,kenduri kesyukuran sbb dia dah pass specialistnye exam..Dr maslina sekarang seorang pakar??tidak...kakak ku seorang pakar?? macam tak caya je..tgok gaya dia yang selebet..ke paso memakai sluar merah..hahahah..ape2pun tahniah la ye to my sis MASLINA bt YAZID...sure lepas ni selalu masuk sukabo..hahhaha..xpe2 adiknya tumpang glamer..huhuhuhuuh~~~~

tup tap tup tap...tetiba je dah bulan 12 ek...nak kata sekejap xdelah..n nak kata lama xde lak jugak...kirenya oklah..lagipun dah 6 bulan mariam azwa survive kat sini..:)..bila dah ujung2 thun ni teringat lak zaman dulu+++ kawan+++..hhaha...masa seklolah..matrik.. n uni...kawan2 saya xramai pun yang still contact sampai sekrang.. list of my fren yang still keep in touch smp sekrang:

1. kawan tadika = iziani.ayu
2.sek.ren = dah tak ingat...eh,asma..masa sek agama petang
3.sek men = ija, pae,iziani,lida,ct,kak r,awin,fdaus...
4.matrik = yatee,fiza,
5.uni = opy,kef,jamee,mrsu,ina,lin.jlo
hahahha...sikitnyenye kawan saya!!!..hukhukhukhku...saya sangat seday..hukhukhukuhkuh..
oklah,,,dah malas nak tulis sbb ngantok..malam tadi tdo lewat sebab ada cita lawak bangat!!ahahahha...

Wednesday, December 20, 2006

uwa bosan?

hello..agak dah lama jugak tak hapdet eh..tapi xdelah lama sangat..kepada sesiapa yang visit my page ni sori la ek..sbb saya tgok page being viewed to meningkat jugak..huhuh~~~thanks alot la..huhuhu~~~

oklah..ape ek cita??xde pape lah..cuma rase bosan rite now xde orang dalam lab ni..my sv on leave!!! yeay!!hahahha..kang esok dia datang mula nak tumpo rasenye..tetiba je dia kata yang nak itu lah..nak ini lah..hahah..but today..very2 da heppy la..hahhaha

sekarang ni musim hujan ,,dengar cita kat johor yang tak pernah2 banjir pun dah start to banjir..n then tadi kat era kata..kat kelantan kena berjaga2..sebab kalau hujan berterusan kompem boleh banjir.. even kat senawang ni..ujan mmg x berenti dari kemarin lagi..sejuk giler!!!per opis pun pakai sweater putih yang ala2 nak tuka kaler menjadi kuning...hahahah...ramai giler orang puji this swater..katanya lawa sangat...hohoho..siap tanya beli kat mana lagi..hahahha..manalah saya nak jawab..sbb kawan saya yang bagi ni..hohoho...katanya beli di london..but mmg nice lah sweater ni..tambah2 di pakai oleh cik YAm kita ni,,kompem lagi naik serinya..hahhaha


ni lah sweaternyer..huhuhu..muke cam blur jer..sbb waktu pagi..face saya mmg susah nak berubah.kalau pagi2 kompem muka bangun tdo dia tak ilang2..dalam pukul 10 cam tu baru lah bertukar..manjadi seorang yang energatic..hahhaha..tu siap ziped sampai atas tu bajet sejuk sangat la..hahha..tapi mmg sejuk pun..tangan ni dah ank krem2 ni..huhuh

alamak, baru teringat.. saya ada beli jam baru...huhu~~ enatah mengapa beli pun xtau ..xde motif..jam lama masih berfugsi..siap ada 3 lagi lak tu..hahhaha..pembaziran betul..tapi xpelah..dah beli pun,,pakai je lah ek..sebenarnye saya mencari jam yang ala2 ladies sikit..tapi bila tgok je..xde yang berkenan..hahahha.tgok orang pakai jam kecik3 macam cun je..tapi bila try macam buruk je kat tangan ni..hohohoh~~ maybe sebb tangan saya yang tembam kot!!tu, mr su yang ckp!!..n i will never forget!!..aiceheh...tak kesahlah..

Monday, December 11, 2006

Lin-gkup kawen


harini ade 2 post pulak..over betullah..wahhaha

hmmm..this time is writing this post masa kat rumah.walaupun kat rumah xde tenet..esok just copy paste je lah kat my blog..:)hahhaha..sambil tgok konsert Jom Heboh!!hahhaha



  • Lupa nak story haritu..saya dah tgok filem CINTA..masa habis tranning hari rabu.this story biasalah..tapi kisah cinta rashidi ishak tu agak sedey gaklah..my fren nagis kot dekat satu part tu..dengar dia soksek2..tapi saya xbrani nak tgok dia nagis ke x..huhuh~~~tapi mariam azwa is always da cool..tgok je lah..dalam cita tu rasidi ishak tu pandai lukis,so dia bagi banyak lukisan2 yang sweet2 n comel2 kat wife dia(rita)..how sweet!!tapi rita tu kejam!!kejam!! huhuh~~xnak jadi macam dia..huahuahuahuah...hope dapat man sweet yg mcm tu la..hahahaha..then pasal cinta rahim razali pada pandangn saya cinta seorng kawan kdp kawan la..nanu n que pasal adik beradik..syarifah amani+peiree tu biasa2 aja..verall oklah..cita dia boleh layan gak la...


    oklah,,10/12/2006 lalu my house mate kawen..kat tanjung karang..kitaorng beramai2 bertanggak di sungai buluh.di rumah dati..rumah dia cantik..SEMIDI,cantik lak 2..besonya..orang kaya rayala kiranye..kagum saya tgok..org melayu dapat berjaya macam tu..hope MARIAM AZWa PUn AKAN Berjaya~~~mariam azwa boLeh!!!huhuhu~~~

    rumah my fren tu dekat kampungnye area lah,,,dekat dengan sawah padi..cantik pemandangan dia..dia punya rumah pun tenhag2 sawah..segar betull..
    alamak..nantok sangat.. tdo dulu.. mari tgok gambo//:)
    ni masa selepas di makeup oleh kak rina,.hahah first time in my life ade orang makeup kan..biasa2 aja lah tapi

  • rombongan kami ke rumah lin-gkup..semua my house mate~~~


    bestnye lin-gkup dah kawen

    ikat mati

    hmmm..how to start ek.. tis morning..bangun lambat..kunci jam pukul 620,then kjt my fren subuh then saya tdo semula.ingat nak bangun jam 7.and dah pun set alarm jam 7,tapi boleh lak telajak pukul 706 pag..xpelah..bagun2.amik kemeja kunin my fav, ingat nak iron dulu..aleh2,perutlak macam sakit nak berrrrr..so, pla mandi dulu n berrr dengan tenang..huhuhuh~~~

    agak lewat jugak p opis pagi tadi dah 741 baru kluar rumah..hahhaha...sampai je kat parking turun kereta n terkedek2 flash badge..p locker..then..unlock the mangga..then...........jeng jeng jeng.......mariam azwa tak bawa kasut..wahahahhahaahha...dah le p opis harini pakai selipar je..isk3..kalau nak pakai sarung plastik kompem gatal2!!!..dah pernah try dah..pakai 5min pun da gatal2..hahhaha....

    ni la kasut yang saya lupa bawa..hhohohoho..then flash out, n balik rumah to amik da kasut,lagipun kunci kak mas di ttinggal dalam keta saya.so,,,anto sekali la..lepastu jam dah pukul 7.58..wahahhah..sampai opis dalam 806 kot..lebey kurang la..

    dah le lewat sampai, then terkedek2 bawa laptop..jalan laju2 dari locker ke my seat..jumpa pulak vikey tgah jalan!!kantoi gler...wahhahha..xpelah bukan selalu saya lambat pun..hahhaha~~~dia kata '''lepas ni pergi meeting ya"""...

    so,masa meeting,my boss like merajuk2 la yang i xdecide lagi nak sign or not the contract,,no more pujuk2..wahahha...lawak la my boss..wahhaha... Go pun macam nak gelak2 je..wahhahahah....xpelah..layankan aje..

    lepas hbis meeting dalam jam 9pg.i rush to my seat to get the contract..baru tehegeh3 nak sain..ahhaha,,pen pulak xnak kuar dakwat..terpaksa pinjam pen kat amoi cun..wong.hahhaha~~then dah sain..

    kring....kring...kring....

    my boss calling...wahhaha...dia kata dah sain blum??if dah datang la bilik dia anto..wahhaha..mmg xsabar2 my boss ni..n then i pun p lah bilik dia dengan wong..and passed the contract to him..then ade majlis tangkap gambo pulak,,after that p break pagi..wahahhahah~~~

    ::::::::::::::::oklah,moral of da story:::::::::::

    mariam azwa telah di bond 2 tahun di ONsemi n xboleh lari.

    my gaji also naik..++bonus2 yang lumayan...$$$$$$$$..wahahha

    at least i have a secure jobs for 2 years...to need to think about jobstreet anymore..

    hope everytin is okey for tis coming 2 years..harap2..doakan kesihatan n perjalanan idup mariam azwa selamat dan dilimpahi rahamat-NYA...amin~~~

    to my family members...raya hajini,,balik la kampung,,uwa belanja pizza!!!!!!!!!!!!!!!!!!auuuuuuuuuu...cepat2..kalau lambat tak dapat..hahahhahha

    Friday, December 08, 2006

    onsemi

    idup..mesti terus..
    idup..mesti makan..
    idup...mesti minum..
    idup..mesti ada duit..
    ..syukur kepada ALLAh im still here..

    ada duit baru boleh hidup??or kita hidup untuk duit...or my boss said money can buy anything including the happiness..is it true??hentahlah..for me...both should be balance la..but rite now ill try my best to plan my financial correctly..like my boss said..we must learn how to be rich.hohhhoho..so, janganlah membazir..isk3,,apelah mariam azwa merepek ni..

    agak lama juga saya xupdate ni kan..ye lah last mon-wed saya p training kat alson..then thurs half day sbb ada review dengan GM pasal ONSEMi's plan for 2007..ada free lunch kat adelphi pulak..hohoh..so 4 hari makan di hotel.,,hohohoho..

    sebenarnya ada banyak yang nak story,,tapi lupa dah..btw,hari tu saya masuk ON's magazine..tapi dia latak nama saya MARIAMA AZWA BINTI YAZID..apada..macam keling lak jadi nye..kalau korang nak access xtau la boleh ke x..sbb dia intranet..

    http://serviton2.onsemi.com/sbnportal/images/HR_Communication/Pancaran/Year%202006/4th_Edition_Nov/newbies.htm

    cubalah.. i f xboleh..kenalah datang ON ni..hehehhehe..:)

    btw, saya bersyukur sebb dapat sambung contract here..but i did not sign the contact yet,,hahha..entah ape yang nak difikir...oklah,,inSYAALLAH saya akan sain sebb

    1.i have no other job offer
    2. working here is quite ok
    3. although i xsuka sangat with this job..but i think i can control it
    4. like kak uda said 15k xdelah banyak sangat compared to what we will get..
    5. bukan senang nak cari kerja sekrang ni kan??
    6. mak kata sambung je lah..rejeki tu
    7. gaji dan bonus yang ditawarkan adalah amat lumayan..dak IT xde dapat de macam ni kata vikey
    8.cost living kat sini oklah..xdelah tinggi sangat
    i think that is enough to tell me that i need to sign this contract,,just after sign xboleh lari for 2 years,,,if nak lari bayar 15k..hahhaha...so..saya tidak dapat kawen dalam masa 2 tahun ni...wahhahahahahhahaha......................:)